Китайски и руски компании разработват ударен дрон, подобен на иранския "Шахед", който руската армия използва за удари по Украйна, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на неназовани европейски чиновници.

Според източниците на Bloomberg, през 2023 година компаниите са провели преговори за сътрудничество по производството на копиe на "Шахед", а тази година са започнали разработката и тестването на модела в подготовка за изпращане в Русия. Китайските дронове все още не са използвани в Украйна, уточняват източниците.

По-рано китайски отбранителни сайтове и медии съобщиха, че в Китай се разработва ударен дрон-камикадзе на име Sunflower 200, който по описание и външен вид наподобява иранския "Шахед" 136.

През април Bloomberg съобщи, че Китай предоставя на Русия сателитни снимки, микроелектроника и машини за военни цели, както и редица технологии, използвани при производството на оръжия.

До този момент Китай се въздържаше от преки доставки на смъртоносни оръжия на Русия.

Китай отрича да подхранва пламъците на войната в Украйна

Китай отрича да подхранва пламъците на войната в Украйна

Пекин смята, че всички усилия трябва да бъдат признати в подкрепа на мерките за мир

Американски официални лица заявиха пред Bloomberg, че сътрудничеството с Москва в производството на ударни дронове може да сигнализира за безпрецедентна ескалация и почти сигурно ще предизвика решителни ответни действия, като санкции, срещу втората по големина икономика в света.

Един от тях каза, че по оценки на САЩ, Китай все още обмисля дали да изпрати готови дронове на Русия, но междувременно изнася компоненти, които могат да бъдат преобразувани в ударни дронове. САЩ все още не са стигнали до извода, че Китай предоставя смъртоносна помощ на Русия, но признаха, че други страни може да интерпретират тези действия по различен начин.

"Китай не доставя оръжие на страните, участващи в конфликта в Украйна, и строго контролира износа на стоки с двойно предназначение," заяви говорителят на китайското посолство в САЩ Лю Пен Юй. Въпреки това, мнозина на Запад не вярват в неутралитета на Китай.

"Стремим се да разкрием факта, че КНР вече не е неутрален играч и да предупредим Китай за риска да се окаже сред страните, подкрепящи Русия в тази неспровокирана агресивна война", заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви на срещата на Г-7, че китайският президент Си Дзинпин му е обещал, че няма да доставя оръжие на Русия.

САЩ питат Китай в ООН как гледа на сближаването между Русия и КНДР

САЩ питат Китай в ООН как гледа на сближаването между Русия и КНДР

Вашингтон ще се изправи срещу Москва в Съвета за сигурност относно нарушаването на оръжейното ембарго на Северна Корея