Китай винаги ще бъде строител на световния мир и пазител на международните правила. Това заяви, цитиран от Ройтерс, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин. Президентът изнесе реч по повод 50-годишнината от признаването на Китай от страна на ООН и приемането на страната в международното общество.

Думите му идват на фона на изострянето на ситуацията в Южнокитайско море, като Тайван заяви, че военното напрежение между страната и Китай е на най-високо ниво от 40 години насам. Ситуацията резонно предизвика и критики срещу Пекин от страна на Съединените щати.

Освен Тайван, която смята за свой, Китай има териториални претенции срещу Индия в района на Хималаите, както и срещу някои японски острови в Източнокитайско море.

Китай бойкотира Конференцията на ООН за климата?

Китай бойкотира Конференцията на ООН за климата?

Британският премиер съобщи, че Си Дзинпин вероятно ще пренебрегне срещата

"Китай категорично се противопоставя на всички форми на хегемонистична и силова политика и протекционизъм", заявява още президентът Си. И призовава още за засилване на международното сътрудничество при решаването на регионални конфликти, кибер и био сигурността, борбата с тероризма, климатичните промени.

Освен това Китай бил готов да отстоява заедно с останалите държави "ценностите на мира, развитието, правото, демокрацията, свободата".

Военни кораби на Китай и Русия патрулираха съвместно за пръв път в Тихия океан

Военни кораби на Китай и Русия патрулираха съвместно за пръв път в Тихия океан

Поддържали мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион