Лидерите на Китай, Япония и Южна Корея повториха ангажимента си да прекратят ядрените и ракетните програми на Северна Корея на тристранна среща на върха във вторник, която е на фона на нарастващите искания на Пхенян за облекчаване на санкциите, съобщава АП.

Свободната търговия и икономическото сътрудничество са също сред обсъжданите между китайския премиер Ли Къцян, японския премиер Шиндзо Абе и президента на Южна Корея Мун Дже-ин в югозападния китайски град Ченду.

Ли Къцян обясни, че тримата са съгласни, че "диалогът и консултациите са единственият ефективен начин за решаване на въпросите на Корейския полуостров."

Лидерите на Япония и Южна Корея на тристранна среща на върха в Китай

Лидерите на Япония и Южна Корея на тристранна среща на върха в Китай

По време на срещата със Си държавният глава на Южна Корея подчерта "важната роля" на Китай

"Ние, трите държави сме готови да работим съвместно с международната общност, за да разрешим въпроса за полуостров Корея по политически начин", заяви Ли на съвместна пресконференция след срещата.

КНДР заплаши, че ще предприеме неуточнени действия, ако до края на годината не получи облекчение на санкциите. Спекулациите бяха съсредоточени върху възможността за провеждане на нов ракетен тест, вероятно на междуконтинентална балистична ракета, способна да достави ядрена бойна глава.

КНДР обясни, че "коледният подарък" за САЩ, зависи от действията на Вашингтон.

Ли, Абе и Мун също заявиха, че са обсъдили по-сериозно и бъдещо регионално сътрудничество в областта на икономиката, околната среда и обмена между хора.

"Всички ние се застъпваме за свободната търговия и насърчаваме икономическата интеграция. Китай смята, че защитата на свободната търговия е от полза за защитата на многостранността, на световния мир ", каза Ли.

Китай и Русия искат отмяна на санкции срещу КНДР, САЩ твърдят, че не е моментът

Китай и Русия искат отмяна на санкции срещу КНДР, САЩ твърдят, че не е моментът

Русия: Не са пряко свързани с ядрената програма, това е хуманитарен въпрос

Мун коментира, че страните са съгласни да подкрепят усилията за възобновяване на преговорите между Вашингтон и Пхенян, така че "денуклеаризацията и мира ... всъщност могат да напреднат".

Шиндзо Абе критикува севернокорейските ракетни изпитания като нарушение на резолюциите на ООН и сериозно заплашва регионалната сигурност.

"За тази цел беше потвърдено, че пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН остава важно и трябва да запазим инерцията на процеса между САЩ и Северна Корея".

Въпреки че Китай е най-важният източник на инвестиции, дипломатическа подкрепа и икономическа помощ на Северна Корея, не постигна успех да убеди Ким Чен-ун да се откаже от ядрения си арсенал. САЩ поискаха стъпки към пълна денуклеаризация, преди санкциите да бъдат отменени, докато Пекин подкрепя многоетапния подход.

Тристранните срещи на върха между Китай, Япония и Южна Корея датират от азиатската финансова криза през 1997 г., която опустоши бизнеса в региона и подтикна към по-голяма икономическа интеграция.

Трите страни представляват около 24% от световната търговия и имат плътно обвързани вериги за доставки, като над 720 милиарда долара в търговски сделки между тях миналата година.

Китай намалява митата върху над 850 продукта

Китай намалява митата върху над 850 продукта

Пекин иска да увеличи вноса на фона на забавената икономика и търговската война със САЩ

С отказа на администрацията на Тръмп от Транс-Тихоокеанското партньорство, Китай даде тласък за алтернативно 16-странно сътрудничество - Регионално цялостно икономическо партньорство. Инерцията за постигане на окончателно споразумение се забави тази година, когато китайският съперник Индия заяви, че няма да участва, а бъдещето на пакта остава неясно.

Има преблеми и между трите нации, които се срещнаха във вторник.

Докато Япония и Китай напоследък оставят настрана историческите си различия, Южна Корея и Япония продължават да се борят за колонизацията на Япония на Корейския полуостров през миналия век, спор, който сега се разраства в жизненоважните им икономически отношения.

По-късно Мун и Абе се срещнаха, а президентът на Южна Корея определи двете страни като "най-близки съседи, исторически и културно" и изрази надежда, че могат да решат различията си чрез диалог.

Но срещата завърши без пробив, като лидерите не успяха да решат различията си по отношение на решенията на южнокорейските съдилища, които призоваха японските компании да компенсират южнокорейци  за принудителния им труд през ВСВ, което е основна пречка между страните.

Китай е срещу космическите сили на САЩ

Китай е срещу космическите сили на САЩ

"Подкопават глобалния стратегически баланс и стабилност и са пряка заплаха за мира"

От кабинета на Мун съобщават, че той повтаря исканията на Сеул към Токио да отмени стъпките си за понижаване на статута на Южна Корея като търговски партньор и затягане на контрола върху доставките на японски химикали, които се използват от големите южнокорейски компании за производство на компютърни чипове и смартфони, които са ключови артикули за износ на страната. Абе е отговорил, че страните трябва да разрешат проблемите чрез разговори между търговски служители.

Ли Къцян, който отговаря за китайската икономика, признава за разногласия между Япония и Южна Корея, но заяви, че това няма да промени ангажимента на Китай за свободна търговия и отворени пазари. Въпреки че Китай е обвинен във "въоръжаване" на търговията в политически спорове и в несправедлива подкрепа на големи държавни компании, той е водещ глас срещу протекционизма на фона на продължаващата търговска война с Вашингтон.

"Каним южнокорейските и японските предприятия да заемат изгодна позиция, да разберат широките възможности, да спечелят повече възможности за бизнес и да реализират по-добре взаимния успех", допълва Ли.

Мун подчертава, че индустриалната трансформация, изменението на климата и търговският протекционизъм изискват трите държави да засилят сътрудничеството.

"Трите държави през последните 20 години си сътрудничат в различни области, включително бизнес, дипломация, култура, обмен между хора и околна среда. Сега ние създаваме основен орган за сътрудничество в Североизточна Азия, който допринася за международния мир и просперитет", обяснява Мун Дже-ин.

Снимка 458985

Източник: EPA/БГНЕС

САЩ: Северна Корея готви ракетен тест

САЩ: Северна Корея готви ракетен тест

Предупреждение за гражданската авиация