Китайските власти задържаха тайвански риболовен кораб, който оперираше близо до китайското крайбрежие в района на остров, контролиран от Тайван, съобщи тайванската брегова охрана. Инцидентът, станал късно във вторник, добавя ново напрежение в отношенията между Китай и Тайван, предава Ройтерс.

Китай разглежда демократично управлявания Тайван като своя територия и увеличи натиска върху Тайпе от май месец, когато президентът Лай Чинг-тe встъпи в длъжност. Пекин обвинява Лай, че е "сепаратист".

Риболовният кораб, ловуващ калмари, се е намирал в района на тайванските острови Кинмен, които са близо до китайските градове Сямън и Цюанчжоу, но в китайски води във вторник вечерта, когато е бил задържан от два китайски кораба на морската администрация, съобщи тайванската брегова охрана.

Корабът е работил по време на забранения риболовен период в Китай, поясниха от бреговата охрана на Тайван, като добавиха, че ще комуникират с Китай и ще настояват за освобождаването на рибарите възможно най-скоро.

Тайван изпрати свои кораби на бреговата охрана, за да помогнат и да излъчват предупреждения към Китай за освобождаване на риболовния кораб, но китайските кораби отговорили с предупреждение да не се намесват. След това тайванските кораби се оттеглили, за да избегнат конфликт, а тайванският риболовен кораб е бил отведен в китайско пристанище. Сред петте рибари на борда трима са индонезийски работници.

Нова военна провокация на Китай срещу Тайван

Нова военна провокация на Китай срещу Тайван

Напрежение в ключов регион

Заместник-директорът на Тайванската брегова охрана Хсиe Чинг-чин заяви пред репортери в Тайпе, че Китай трябва да обясни защо е задържал кораба и посочи, че в предишни случаи рибарите са били освобождавани след заплащане на глоби за работа по време на забранения риболовен период в Китай. Тайванските риболовни кораби трябва да повишат нивото си на бдителност и бреговата охрана също ще засили патрулите си, добави той.

"Бреговата охрана също призовава континенталната страна да не използва политически фактори за решаване на тази ситуация," каза Хсиe.

Основният орган за политика спрямо Китай в Тайван, Съветът за континентални въпроси, заяви, че ще се свърже с китайските власти, за да потърси обяснение за случилото се и да разсее ненужни спекулации.

Джуда Нуграха, директор за защита на гражданите в индонезийското външно министерство, заяви пред Ройтерс, че консулството на Индонезия в Гуанджоу ще окаже помощ на задържаните индонезийци.

Това не е първият път, когато тайвански риболовен кораб е задържан от китайските власти след работа в китайски води, заяви тайвански официален представител, говорещ под условие на анонимност поради чувствителността на ситуацията. Тайванските власти са издали предупреждения към риболовните и транспортните кораби около Тайван да обръщат внимание на "възможни рискове" сред честите действия на китайската брегова охрана в региона, включително близо до Япония и Филипините.

Тайван и Китай често задържат риболовни кораби на другата страна при нарушения на териториалните води. До момента тази година Тайван е задържал пет китайски риболовни кораба, показват данни на тайванската брегова охрана.

От февруари китайски кораби на морската администрация и бреговата охрана редовно оперират около Кинмен след като двама китайски рибари загинаха, опитвайки се да избягат от тайванската брегова охрана.

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Заради заплахата на Пекин да екзекутира "заклетите" привърженици на независимостта на острова