Въоръжените сили на Тайван са засекли 23 самолета и пет кораба на Китайската народноосвободителна армия, приближаващи се към острова през изминалия ден.

Това съобщи АФП.

Според министерството на отбраната на острова 20 самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток и са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана в северната, централната, югозападната и източната част на острова.

Тайван отговори, като включи самолети, кораби и наземни ракетни системи земя-въздух за проследяване на цели.

Тайван се управлява от местната си администрация от 1949 г., когато останалите сили на Гоминдан, водени от Чан Кайши, бяха победени в Китайската гражданска война и намериха убежище на острова. Китай смята острова за една от своите провинции.

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Заради заплахата на Пекин да екзекутира "заклетите" привърженици на независимостта на острова

Китай не крие неприязънта си към президента Лай Чинг-те, когото смята за "сепаратист", и организирадвудневни военни учения, след като той встъпи в длъжност миналия месец., след като той встъпи в длъжност миналия месец.

Миналата седмица Китай заплаши да екзекутира сепаратисти за независимост на Тайван в екстремни случаи, което допълнително засили напрежението и предизвика осъждане от Лай и неговото правителство, както и от Съединените щати.