Китайски полицаи задържаха трети канадски гражданин, съобщава National Post, цитирайки министерство на външните работи на Канада. Представител на канадското министерство не посочва името на задържания и причината за задържане.

По-рано китайските власти задържаха в Пекин бившият канадски дипломат Майкъл Ковиг, а по-късно съобщиха за задържането на друг канадски гражданин Майкъл Спейвор в Дандонг (североизточна провинция Ляонин).

Канада нападна Китай за арестите на канадци

Канада нападна Китай за арестите на канадци

Икономиката на Канада можела да пострада

Спейвор е председател на международна неправителствена организация Paektu Cultural Exchange, която организира туристически екскурзии до КНДР и провежда мачове за хокей на лед в страната.

Предполага се, че е помогнал да се организират срещи на бившия американски професионален баскетболист Денис Родман с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

И двамата канадски граждани са обвинени в извършването на действия, които представляват заплаха за националната сигурност на Китай.

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

Мън Ханчжоу е дъщеря на основателя...

Арестите са скоро след като канадските власти задържаха финансовият директор на китайската компания Huawei Мън Ванжоу на 1 декември във Ванкувър. На 11 декември съдът във Ванкувър реши да я освободи под гаранция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се намеси заедно с американското правосъдно министерство в казуса срещу изпълнителния директор на китайската телекомуникационна компания, ако това ще помогне за сключването на търговска сделка с Китай.

Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, ако има изгода за САЩ

Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, ако има изгода за САЩ

Ако това щяло да помогне за сключването на търговска сделка с Китай