Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че задържането на двама канадци в Китай е неприемливо и изрази опасения, че икономиката на северноамериканската страна може да пострада, след като двустранните отношения се влошават, съобщава "Ройтерс".

Китай задържа двамата канадци, след като канадските власти арестуваха финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу по искане на САЩ.

Още един канадец арестуван в Китай

Още един канадец арестуван в Китай

Бил е разпитван

Канадският външен министър Кристия Фрийланд трябва да повдигне въпроса във Вашингтон днес на фона на опасения, че коментари на американския президент Доналд Тръмп може да са подкопали американското дело за екстрадиция на шефката на Huawei.

Трюдо, в най-категоричните си коментари по темата досега, изтъкна, че действията на Китай срещу двамата канадци били реакция на ареста на Мън във Ванкувър на 1 декември.

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

Мън Ханчжоу е дъщеря на основателя...

"Ние сме абсолютно ясни в подкрепата за нашите граждани, които бяха задържани, опитвайки се да разберем защо, опитвайки се да работим с Китай, за да демонстрираме, че това не е приемливо", подчерта Трюдо в интервю за канадска телевизия.

Китай отхвърля настояването на Трюдо, че правителството не може да се намесва в съдебната система. Мън Ванчжоу беше освободена под парична гаранция по-рано тази седмица, но трябва да остане в Канада.

На фона на нарастващото напрежение, министърът на туризма на Канада Мелани Джоли обяви, че е отложила плановете си да посети Китай през следващата седмица за официално събитие.

Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, ако има изгода за САЩ

Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, ако има изгода за САЩ

Ако това щяло да помогне за сключването на търговска сделка с Китай

"Това е една от ситуациите, в които попадате, когато двете най-големи икономики в света, Китай и САЩ, започват умишлено да се борят помежду си", отбеляза Трюдо, допълвайки: "Ескалиращата търговска война между тях ще има всякакви непредвидени последици за Канада, потенциално за цялата световна икономика. Много се притесняваме за това."