Китайските власти замразиха издаването на разрешения за изграждане на планирани ядрени електроцентрали, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от Държавния съвет на страната. Строящите се е в момента инсталации ще бъдат подложени на пълна проверка.

Временно ще преустановим одобряването на ядрени проекти, включително за тези в предварителен етап на разработка, се посочва в изявление, издадено след среща на Съвета. Агенцията посочва, че китайското правителство е направило изявлението след ескалирането на ядрената криза в Япония.

До момента в Китай не са регистрирани завишени нива на радиация вследствие на инцидентите в японската АЕЦ „Фукушима-1". Засега не ясно колко време ще продължат предприетите ограничения в ядрената политика на Китай. Те обаче само ще забавят, но няма да спрат разрастването на ядрената сила на азиатската страна, отбелязва агенцията.

Междувременно венецуелският президент Уго Чавес също обяви, че спира програмата за изграждане на атомна централа в страната. През 2010 година Венецуела подписа споразумение с Русия за изграждане на атомна централа, което предизвика безпокойство в САЩ.

Тайланд също обяви, че замразява проектите за строителство на пет атомни централи на своя територия.