Шефът на британската шпионска служба благодари на китайската държавна информационна агенция за "безплатната реклама", след като тя публикува пародия на Джеймс Бонд, в която се осмива нарастващото внимание на западната разузнавателна общност към заплахите от страна на Пекин. Това предаде АФП.

Необичайната реакция на ръководителя на МИ6 Ричард Мур идва в момент на напрежение между Китай и Великобритания заради отношението на Пекин към уйгурското малцинство и авторитаризма в бившата британска колония Хонконг.

Във вторник в Twitter китайската информационна агенция Синхуа написа, че е открила "изтекъл видеозапис" на "тайна среща" между британски и американски шпиони, след като Мур е издигнал Пекин на по-високо място в дневния ред на МИ6.

В прикачения клип, озаглавен "Няма време да умрем от смях", двойка китайски актьори играят измислени британски шпиони, наречени "Джеймс Понд" и "Черният прозорец".

В отговора си в четвъртък Мур написа в Twitter: "Благодаря ви за интереса (и неочакваната безплатна реклама!)"

Той публикува линк към речта си, произнесена през ноември, в която казва, че Китай се опитва да използва "отворения характер" на британското общество и да "изкриви обществения дискурс и вземането на политически решения по целия свят".

Мур - с кодово име "С" в агенцията - преди време заяви, че адаптирането към възхода на Китай е "най-големият приоритет" на шпионската служба и предупреди за китайските "дългови капани, използване на данни и политическа принуда".

"Дълговите капани" се отнасят до това, че Китай извлича отстъпки, като например използването на пристанища, от държави, които се присъединяват към инициативата му за инфраструктура, когато те не изпълняват задълженията си по изплащане на заеми.

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Великобритания и нейните съюзници трябва да "действат спешно"