Китайски боен дрон с голям обсег на действие, способен да носи голямо количество оръжие, е обиколил Тайван.

Това съобщи АФП. Агенцията се позова на министерството на отбраната в Тайпе.

Демократичен Тайван живее под постоянна заплаха от нападение от страна на Пекин, който разглежда острова като част от своята територия.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че е открило 38 китайски самолета, включително дрон TB-001, наречен "двуопашат скорпион", около острова между 6 ч. сутринта (1000 GMT) в четвъртък и 6 ч. сутринта в петък.

По време на кръговия полет безпилотният самолет е пресякъл средната линия - неофициалната граница, разделяща Тайванския проток - на юг от острова, след което е заобиколил източното му крайбрежие и се е върнал в Китай, показва карта, публикувана от министерството.

Местните медии заявиха, че това е първият случай, в който тайванското министерство на отбраната съобщава за китайски военен самолет, който кръжи над острова от единия край на средната линия до другия.

Министерството добави, че 19 от самолетите са "пресекли средната линия на Тайванския проток или са навлезли в югозападната, югоизточната и североизточната зона за идентификация на въздушната отбрана на Тайван", или ADIZ, което е най-големият брой навлизания, откакто Китай прекрати тридневните военни игри по-рано този месец.

Учения в Тайван за пробиване на китайска блокада

Учения в Тайван за пробиване на китайска блокада

Тайпе се свързва с алианса "Петте очи"

Зоната не е същата като териториалното въздушно пространство на Тайван и включва много по-голяма площ, която се припокрива с част от собствената ADIZ на Китай и дори с част от континенталната част на страната.

TB-001 е един от най-големите безпилотни летателни апарати в арсенала на Китай и може да се похвали с обсег на полета от 6 000 км (3 700 мили).

Преди това Китай разположи дрона по време на военните учения, които приключиха на 10 април и включваха симулиране на целенасочени удари и блокада на Тайван.

Военните игри бяха в отговор на посещението на тайванския президент Цай Инг-уен в САЩ, където тя се срещна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Отделно от това китайските военни съобщиха, че са изпратили изтребители, за да проследят американски разузнавателен самолет, който е прелетял през Тайванския проток в петък.

Водени от Съединените щати, западните военни сили редовно провеждат "операции за свобода на корабоплаването" с военни кораби и самолети, за да утвърдят международния статут на регионални водни пътища като Тайванския проток и Южнокитайско море.

В публикация в социалните медии относно инцидента китайските военни заявиха, че американският самолет е бил P-8A Poseidon.

P-8A се използва за различни мисии, включително за разузнаване и борба с подводници, според производителя му Boeing.

Седмият флот на ВМС на САЩ потвърди полета.

Тайван купува 400 противокорабни ракети от САЩ

Тайван купува 400 противокорабни ракети от САЩ

Договорът е в размер на 1,17 млрд. долара

"Като оперират в Тайванския проток в съответствие с международното право, Съединените щати поддържат навигационните права и свободи на всички нации", се казва в съобщението.

Последният път, когато P-8A прелетя през Тайванския проток, беше през февруари, което предизвика подобна реакция от страна на Китай.