Високопоставен китайски дипломат посещава Северна Корея като специален пратеник на китайския президент Си Дзинпин, без да се споменава планирани ли са разговори ядрените и балистичните програми на Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Китай многократно настоява за дипломатическо решение на кризата. Последният специален пратеник на Китай за Северна Корея посети страната през февруари миналата година.

КНДР проучват притеснено възможността Тръмп да е "луд"

КНДР проучват притеснено възможността Тръмп да е "луд"

Севернокорейците са се съсредоточили върху "нестабилното поведение" на президента и "те наистина искат да знаят каква е крайната му цел"

В кратко съобщение официалната агенция "Синхуа" коментира, че Сонг Тао, който оглавява отдела за външни работи на управляващата Комунистическа партия, ще замине за Северна Корея в петък.

Той ще "информира КНДР за 19-ия Национален конгрес на партията и ще посети КНДР". Информационната агенция KCNA на Северна Корея потвърди посещението с уточнението, че ще се проведе "скоро".

Посещението е само седмица след като президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Пекин като част от продължителна обиколка в Азия, където настоя за по-големи усилия за задържането на Северна Корея, особено от Китай, с който Северна Корея извършва 90% от търговията си.

Тръмп иска Китай да намали финансовите си връзки с КНДР
Обновена

Тръмп иска Китай да намали финансовите си връзки с КНДР

Китай и американски фирми подписват сделки за около 9 млрд. долара

Не е ясно колко дълго може да остане Сонг Тао, но той вече е посетил Виетнам и Лаос, за да ги информира за резултатите от конгреса. Нормална учтивост, която Китай проявява в други комунистически страни след такива важни срещи.

Ким Чен Ун и Си Дзинпин си размениха поздравителни послания и благодарности по време на китайския партиен конгрес, но нито един от лидерите не е посетил другата страна, откакто са приели властта.

Отделът на Сонг Тао отговаря за отношенията на партията с чуждестранни политически партии и традиционно е служил като канал за китайската дипломация със Северна Корея.

Обявиха Си Цзинпин за най-могъщия китайски вожд от времето на Мао Цзедун

Обявиха Си Цзинпин за най-могъщия китайски вожд от времето на Мао Цзедун

Си Цзинпин постоянно затяга хватката си върху властта