Спонсорирана от държавата китайска хакерска група е шпионирала широк спектър от критични организации в САЩ, от телекомуникации до транспортни центрове. Това съобщава "Ройтерс", като цитира западните разузнавателни агенции и Microsoft.

Шпионажът е бил насочен и към американската островна територия Гуам, където се намират стратегически важни американски военни бази. Смекчаването на тази атака може да бъде предизвикателство.

Не е ясно колко организации са засегнати, но Агенцията за национална сигурност на САЩ работи с партньори, включително от Канада, Нова Зеландия, Австралия и Обединеното кралство, както и с Федералното бюро за разследване на САЩ, за да идентифицира нарушенията.

Въпреки че е известно, че китайските хакери шпионират западните страни, това е една от най-големите известни кампании за кибершпионаж срещу американска критична инфраструктура.

Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило веднага на запитванеза коментар.

Microsoft каза, че китайската група, която нарече "Volt Typhoon", е активна поне от 2021 г. и е насочена към редица индустрии, включително комуникации, производство, комунални услуги, транспорт, строителство, мореплаване, правителство, информационни технологии и образование.

За разлика от използването на традиционните хакерски техники, които често включват подвеждане на жертва да изтегли злонамерени файлове, Microsoft каза, че тази група заразява съществуващите системи на жертвата, за да намери информация и да извлече данни.

Анализаторите оцениха с "умерена увереност", че тази китайска кампания развива способности, които биха могли да нарушат критичната комуникационна инфраструктура между Съединените щати и региона на Азия по време на бъдещи кризи, добави Microsoft.

Гуам е дом на американски военни съоръжения, които биха били ключови за реагиране на всеки конфликт в Азиатско-тихоокеанския регион.

Канадската агенция за киберсигурност отделно заяви, че все още няма доклади за канадски жертви на това хакване.

"Въпреки това, западните икономики са дълбоко взаимосвързани, се добавя в него. Голяма част от нашата инфраструктура е тясно интегрирана и атака срещу едната може да повлияе на другата."

САЩ арестуваха предполагаем китайски шпионин в Бостън

САЩ арестуваха предполагаем китайски шпионин в Бостън

За подкрепа на усилия на Китайската комунистическа партия за потискане на политическите дисиденти

Обединеното кралство също предупреди, че техниките, използвани от китайските хакери в мрежите на САЩ, могат да бъдат приложени по целия свят.