Китайски кораб на бреговата охрана потопи виетнамска риболовна шхуна и задържа осем души на борда, съобщава ДПА.

"За първи път тази година китайски кораб потопи кораб в нашия регион", коментира представителят на провинцията Куанг Нгай в централен Виетнам.

Според длъжностното лице инцидентът е станал в четвъртък сутринта във водите на Параселските острови (Сиша), които са обект на териториален спор между Китай и Виетнам.

Китайската брегова охрана е задържала осем рибари и други два виетнамски кораба, които се опитали да им помогнат. Вечерта на същия ден всички задържани са освободени.

Архипелатът Спратли и островите Парасел са причина за многонационални конфликти в Южнокитайско море от много години. Освен Виетнам и Китай, които са основните в спора за собствеността на тези територии, Бруней, Малайзия и Филипините също претендират за островите.

В допълнение към стратегическото местоположение на кръстопътя на Индийския и Тихия океан, стойността на островите се определя и от факта, че техният шелф, според експертни оценки, има значителни запаси от нефт и минерали, всеки от участниците в този конфликт иска да ги развива.