Данни от ранните дни на пандемията от COVID-19, качени за кратко в глобална база данни от китайски учени, разкриват важна информация за произхода на епидемията, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изследователи.

Вирусът беше установен за първи път в Ухан през декември 2019 г., като мнозина подозираха, че пазарът на живи животни Хуанан е източникът на болестта, която се разпространи по света и причини смъртта на близо 7 милиона души.

Днес учените публикуваха предпечатен доклад, базиран на тяхната интерпретация на данните, след среща със Световната здравна организация, която призова Китай да даде повече информация.

Данните от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията обаче вече не са налични в базата данни GISAID.

В тях са били представени нови последователности на вируса SARS-CoV-2 и допълнителни геномни данни, базирани на проби, взети от пазар за живи животни в Ухан през 2020 г., твърдят учените, които са имали достъп до информацията.

СЗО удари на камък с проучването за произхода на COVID-19

СЗО удари на камък с проучването за произхода на COVID-19

То се отлага заради проблеми със събирането на данни

Последователностите показват, че на пазара е имало енотовидни кучета и други животни, податливи на коронавируса, като те може да са били заразени. Именно тази нова следа във веригата на предаване в крайна сметка може да е достигнала до хората.

"Това допълва набора от доказателства, идентифициращи пазара Хуанан като място за разпространение на Sars-CoV-2 и епицентър на пандемията COVID-19", се посочва в доклада.

Негови автори са Майкъл Воробей от Университета на Аризона, Кристиан Андерсен от Scripps Research в Ла Джола, Калифорния, и Флоранс Дебар от Сорбоната в Париж, Франция, които са получили достъп до данните.

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Планът за втори етап проучвания пренебрегвал здравия разум

В сравнение с изтеклата информация миналата седмица, докладът добавя повече подробности за други животни, присъстващи на пазара, а също показва, че някои от положителните за SARS-CoV-2 проби от околната среда съдържат повече животински, отколкото човешки генетичен материал в тях, което според изследователите е в съответствие със заразените животни.

Миналата седмица служители на СЗО заявиха, че информацията не е убедителна, но представлява нова следа в разследването на произхода на коронавируса и е трябвало да бъде споделена незабавно.

По-рано организацията посочи, че не се изключва нито една хипотеза за произхода на COVID-19, включително версията, че вирусът е изтекъл от строго охранявана лаборатория в Ухан, която изучава опасни патогени.

Китай обаче отрича подобна възможност. СЗО също посочва, че повечето доказателства сочат, че вирусът идва от животни, вероятно от прилепи.

САЩ разсекретяват разследването около произхода на COVID-19

САЩ разсекретяват разследването около произхода на COVID-19

Сега Байдън трябва да подпише законопроекта, гласуван единодушно от Камарата на представителите