Китайски военни самолети и кораби отново са приближили Тайван, като някои от самолетите са пресекли средата на Тайванския проток, съобщи "Ройтерс".

Отбелязва се, че това се случва три седмици преди в Тайван да се проведат президентските и парламентарни избори на 13 януари. В момента тече предизборната кампания, в която отношенията с Китай са основна тема.

Демократично управляваният остров, който Пекин смята за своя територия, се оплаква от редовни рейдове на китайски военни патрули и провеждани военни учения в близост от четири години насам.

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че са засечени изтребители J-10, J-11 и J-16, както и самолети за ранно предупреждение, които действат във въздушното пространство северно и югозападно от Тайван. Десет самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток или райони в близост до нея, като са били в контакт с китайски военни кораби за извършване на "съвместни патрули за бойна готовност".

Китайски изтребители и бомбардировачи пак тормозят Тайван

Китайски изтребители и бомбардировачи пак тормозят Тайван

Пекин притиска Тайпе и с търговски обвинения

Средната линия на Тайванския пролив някога служеше като неофициална бариера между двете страни, но сега китайските самолети редовно прелитат над нея, отбелязва още "Ройтерс".

Тайван е изпратил свои собствени сили за наблюдение, съобщи министерството. Китай още не е коментирал.

Балкани, Китай... Mоже ли победа на Русия да събуди имперските апетити по света?

Балкани, Китай... Mоже ли победа на Русия да събуди имперските апетити по света?

Уроците, научени от Украйна, са достатъчно двусмислени, за да не ускорят стария китайски проект за възстановяване на Тайван