Два предполагаеми китайски метеорологични балона са прелетели през чувствителния Тайвански проток вчера, но са останали доста на север от Тайван. За това съобщи днес Министерството на отбраната на острова, цитирано от "Ройтерс".

Това е вторият подобен случай през този месец.

Вероятността Китай да използва балони за шпионаж се превърна в глобален проблем през февруари, когато Съединените щати свалиха устройство, което според тях е китайски разузнавателен балон. На свой ред Пекин увери, че става въпрос за апарат с граждански цели, който случайно се е отклонил от курса си.

Тайван е в повишена готовност за китайски действия - както военни, така и политически, преди предстоящите президентските и парламентарни избори на острова на 13 януари. Тайпе вече предупреди, че Пекин се опитва да се намеси във вота, за да накара избирателите да дадат гласа си за кандидатите, които самият Китай предпочита.

Китайски балон притесни Тайван

Китайски балон притесни Тайван

Месец преди изборите

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че двата балона са били засечени в 9:03 сутринта и 14:43 часа местно време, след като са пресекли средната линия на протока на 110 морски мили северозападно от северния тайвански пристанищен град Кеелунг.

Балоните са летели на височина от около 3230 метра, насочили са се на изток и са изчезнали съответно в 9:36 и 16:35 часа.

По първоначална преценка на тайванското военно министерство става въпрос за метеорологични балони.

По-рано този месец Тайван съобщи, че на 7 декември друг китайски балон е прекосил Тайванския проток, като най-вероятно той също е бил метеорологично устройство.

САЩ откриха шпионско оборудване на сваления китайски балон

САЩ откриха шпионско оборудване на сваления китайски балон

От другите три обекта досега не е открито нищо