Китайският президент Си Цзинпин обеща да поддържа принципа "една страна, две системи" в Хонконг, след месеци протести в подкрепа на демокрацията в полуавтономния район, съобщава "Франс прес".

Говорейки по време на прием в Пекин вечерта (тамошно време) преди празненствата утре за отбелязване на 70-годишнината от създаването на Китайската народна република, Си Цзинпин увери, че страната ще "продължи да прилага изцяло и точно принципите на "една страна, две системи" и "висока степен на автономия".

Китай изважда големите оръжия на рождения си ден

Китай изважда големите оръжия на рождения си ден

Парадът е част от празненствата по повод 70-годишнината от основаването на Китайската народна република

Хонконг е арена на безредици от месеци във връзка с това, което протестиращите твърдят, че ерозира свободите във финансовия център, предаден на Китай от Великобритания през 1997 г.

"Уверени сме, че с пълната подкрепа на родината и съгласуваните усилия на нашите сънародници китайци в Хонконг и Макао, които обичат родината... (Хонконг) ще просперира и ще прогресира заедно с континенталната част", посочи Си Цзинпин.

Китай се подготвя за провеждането на голям военен парад утре (1 октомври).

Протестиращите в Хонконг се надяват да отклонят вниманието от събитието с поредна демонстрация утре след уикенд на интензивни сблъсъци с полицията.

Си Дзинпин почете паметта на Мао Дзедун

Си Дзинпин почете паметта на Мао Дзедун

Си се поклони три пъти пред статуята на Мао

Пекин позиционира парада и другите тържества като триумфален празник на икономическия си растеж през последните седем десетилетия, както и подчертава важността на единната територия и национализма.

"Единството е желязо и стомана. Единството е източник на сила", подчерта Си Цзинпин в речта си.

Той също е направил препратка към самоуправляващия се остров Тайван, който Пекин все още вижда като част от територията си в очакване на обединение.

"Пълното обединение на родината е неизбежна тенденция... никой и никаква сила не могат да я спрат", изтъкна той.

Десетки ранени и арестувани след протестите в Хонконг

Десетки ранени и арестувани след протестите в Хонконг

Протести преди празненствата във вторник по повод 70 г. от основаването на Китайската народна република