Моментните резултати от президентските избори в САЩ, които не са окончателни, показват, че Хилари Клинтън е спечелила над 150 хил. гласа повече от Доналд Тръмп, но въпреки това губи заради особеностите на американската избирателна система, а Тръмп води убедително в избирателната колегия и вече е сигурен нов президент.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Тръмп печели в 9 от 14 така наречените "суинг" щати

Към момента преброяването на гласовете показва, че за Тръмп са гласували 59 086 000 избиратели, което прави 47,5% от вота, докато за Клинтън са гласували 59 237 000 избиратели, което прави разлика от 151 хил. гласа в полза на кандидата на Демократическата партия.

Въпреки това в Избирателната колегия към момента Тръмп има 289 електори, като за победа са му необходими 270. Клинтън има 218 електори.

Интересна е също разбивката на вота по различни демографски показатели, като тук CNN се базира на информация от екзит пол. 53 процента от гласувалите мъже са подкрепили Тръмп, докато само 41% - Клинтън. Младите избиратели определено са предпочели Клинтън, като във възрастовата група 18-29 години 55 на сто от избирателите са гласували за нея, докато за Тръмп само 37 процента. Във възрастовата група 30-44 години 50% от гласувалите са избрали Клинтън, докато Тръмп - 42%.

При възрастовите групи 45-64 и над 65-годишните води Тръмп, като при тях 53% от избирателите са го предпочели, докато 44% са подкрепили Клинтън.

По показател раса екзит полът отчита, че сред белите американци Тръмп е спечелил 58 на сто от гласовете, докато за Клинтън са гласували 37 процента. Сред всички останали раси (черни, латиноси, азиатци и др.) Клинтън печели убедително.

По показател образование също има отчетливи тенденции. По-ниско образованите масово са подкрепили Тръмп, докато американците с по-високо образование са избрали Клинтън.