Политическият дебат за това, че САЩ са изправени пред "дълга война" в Украйна, е неправилно формулиран. Понятието "дълга война" е изкривено от наследеното мислене на САЩ за войните, умишлените информационни операции на Кремъл и присъщите трудности при анализирането на реалностите на бойното поле. Това се посочва в извънреден анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Отбелязва се, че нахлуването на Русия в Украйна не е продължителна война за САЩ, защото не те водят тази война. Украйна се защитава срещу непровокирана руска инвазия, а САЩ подкрепят Украйна. Сравненията с Ирак или Афганистан не са подходящи, според ISW.

САЩ не водят прокси война. Изборът на Украйна да се защити срещу усилията за геноцид на Русия е екзогенен за вземането на решения от Запада. Украйна щеше да се защити срещу нахлуването на Русия през 2022 г. при липса на подкрепа от нейните партньори - с цената на повече територия и животи. Дори през 2014 г., когато военният капацитет на Киев и желанието на Запада да се противопостави на Русия бяха минимални, слабо оборудвани украински доброволци се изправиха срещу руската агресия към на фронтовата линия, припомня ISW.

Не Западът и Украйна протакат тази война, а Русия. Нахлуването на Русия в Украйна е изцяло война по неин избор. Кремъл избра да започне пълномащабна инвазия въпреки дългогодишното присъствие на мирна рамка (която Кремъл рутинно нарушава) и години на дипломатически усилия от страна на Украйна и Запада. Кремъл избира да проточи тази война и може да избере да я прекрати във всеки един момент, подчертават от Института.

ISW: С рокади в ръководството руската армия бори провалите на фронта

ISW: С рокади в ръководството руската армия бори провалите на фронта

Русия отчаяно се опитеа да прикрива недостига на сила и въоръжение

Съсредоточаването върху сценария на "дългата война" замъглява истинския интерес на САЩ в Украйна. Проблемът на Вашингтон не е продължителната война сама по себе си, а рискът от ескалация, при която САЩ ще трябва да се включат в сраженията - риск, който се увеличава, ако войната на Русия се проточи и ако тя запази завоеванията си в Украйна.

Посочва се, че ограничаването на подкрепата на Запада за Украйна, неадекватното финансиране на всички необходими украински контранастъпления - не само на следващото, и поставянето на преждевременни очаквания за преговори с Русия, ще проточат войната на Русия и ще увеличат свързаните с нея рискове за САЩ.

Продължителността и въздействието от тази война зависят от най-малко две променливи:

  1. Способността на Русия да поддържа дълга война в Украйна зависи от това дали тя разполага с време и пространство да възстанови способностите си.
  2. Способността на Москва да заплашва САЩ и НАТО, както и бъдещето на руската мощ в световен мащаб зависят от победите или пораженията ѝ в Украйна

Дългата война не е присъща цел на Кремъл, а по-скоро негова адаптация в преследване на максималистичните си цели в Украйна. Планът на Москва за бърза война се провали. Намерението ѝ да постави под свой контрол Украйна и да изкорени нейната държавност обаче остава непроменено - цел, която в момента е отвъд способностите на Русия предвид съпротивата на Украйна. По този начин Кремъл създава условия за продължителен конфликт. Кремъл е категоричен относно намерението си да възстанови руските сили и да се подготви за нови офанзиви при по-добри условия за постигане на максималистичните си цели в Украйна, вместо да спре след провала на първоначалните си планове и неуспехите през 2022 г.

ISW отбелязва, че възможността на Русия да поддържа дълга война в Украйна не е даденост, а зависи от това дали Русия ще получи време и пространство да възстанови способностите си. В момента обаче Русия има ограничена възможност да възстанови военния си капацитет. Кремъл нахлу в Украйна с недостатъчни ресурси, които е изчерпал съвсем срещу осигуряването на неголеми победи.

По-нататъшни успешни украински контраофанзиви биха лишили Кремъл от възможност да попълни ресурсите си, допълнително ще изчерпят офанзивния потенциал на Русия и в крайна сметка ще позволят на украинските сили да прогонят руските войски от Украйна.

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг потвърди, че тече дискусия за "Пейтриът" за Украйна, а Путин трябва да осъзнае, че не може да спечели

Пространството и времето, от друга страна, биха могли да позволят на Кремъл да възстанови способностите си. Пространството означава украинска територия, която Русия може да използва като плацдарм за по-нататъшна агресия. Времето е отдих на бойното поле в резултат на преждевременно прекратяване на военните действия или забавяне на украинското контранастъпление поради недостатъчна помощ от Запада.

САЩ не могат да избегнат дълга руска война в Украйна, без да помогнат на Украйна да освободи територията си. Територията е основна част от способността на Русия да поддържа тази война, заедно с жива сила и оборудване. Москва ще използва всяка територия в Украйна като плацдарм за извършване на атаки. Подобно на Крим и Донбас, всички територии, които Русия държи в Украйна, ще станат руски военни бази завинаги. Това вече беше дълга руска война, отчасти защото на Кремъл беше позволено да запази незаконните си завоевания в Украйна през 2014 г. Ако сегашните линии се запазят, представете си колко по-нататък може да напредне Русия през следващите години след възстановяване на силите си, предупреждава ISW.

Измерването на западната подкрепа за Украйна увеличава риска от дълга война. Инерцията има значение. Прекъсването на инерцията на Украйна осигуряват тройно предимство на Русия: шанс за руските сили да стабилизират фронтовата линия и да се възстановят; намален вътрешен натиск върху руския президент Владимир Путин; и шанс за Кремъл да се възползва от наратива в международното - и особено западното - информационно пространство. Вече наблюдавахме тези ефекти, когато Украйна не успя да използва неуспехите на руското бойно поле през декември-януари чрез трето поредно контранастъпление, отчасти поради недостатъчната западна помощ. Това позволи на Русия да стабилизира отбранителните си линии, да добави тежест към офанзивата си в Бахмут и да подготви допълнителни настъпателни операции в Луганска област. Западната подкрепа е начинът, по който тази война става продължителна и скъпа.

Ген. Каволи: Украйна ще получи нужното й за контраофанзивата

Ген. Каволи: Украйна ще получи нужното й за контраофанзивата

98% от обещаните на Киев бойни машини вече са доставени

Планирането да се осигурят ресурси само за следващото украинско контранастъпление, но не и за последващи украински операции, увеличава риска от дълга война. Някои твърдят, че Западът трябва да подпомогне следващата фаза на контранастъплението на Украйна и да използва резултатите от нея, за да постави Русия на масата за преговори. Този подход е погрешен предвид важността на терена за стратегията на Кремъл. Кремъл също не показа интерес към реални преговори и следващата украинска контраофанзива сама по себе си едва ли ще промени това, смята ISW.

И накрая, Украйна няма да освободи цялата окупирана от Русия територия с една контраофанзива и ще са необходими няколко последователни контранастъпления, за да спечели войната. САЩ трябва да се подготвят да финансират последователните ѝ усилия, някои от които ще бъдат по-успешни от други. Недостатъчният ангажимент за осигуряване на ресурси за последователни фази на контранастъплението на Украйна е това, което отчасти струва на Украйна инерцията й през януари 2023 г.

Русия може да бъде отслабена, но намеренията на Кремъл по отношение на САЩ и НАТО остават същите. Русия не само се стреми да изкорени украинската държавност, но и да контролира други държави в региона, като Беларус и Молдова, и в крайна сметка да обвърже руските военни победи в бившия Съветски съюз. Путин все още се стреми да неутрализира НАТО и да подкопае САЩ. Кремъл сплотява руското общество за дълга борба срещу Запада, отчита се в анализа.

Бъдещето на руската мощ и способността на Кремъл да действа според непроменените си намерения по отношение на САЩ и НАТО зависят от победите или пораженията на Русия в Украйна.

ISW: Украйна има всичко необходимо за контранастъпление

ISW: Украйна има всичко необходимо за контранастъпление

Много е вероятно по-голямата част от руските елементи в цяла Украйна да са значително под пълния си състав

САЩ не трябва да подценяват руския капацитет в дългосрочен план. Ако Русия запази завоеванията си в Украйна, Кремъл ще има шанс да възстанови силите си, да започне бъдещи атаки срещу Украйна и да свърже военните си завоевания в Украйна и Беларус. Това би означавало масивни военни и икономически изисквания за САЩ, НАТО и ЕС. И когато Русия отново нападне Украйна, САЩ ще имат същото задължение да подкрепят своите съюзници от НАТО, които са заплашени от всяка война в Европа.

Ако Русия запази завоеванията си в Украйна, ще увеличи риска и други държави да използват изнудване чрез ядрени оръжия. Всяко мирно споразумение с Русия, в което Кремъл запазва завоевания в Украйна, би означавало, че Западът се е поддал на ядреното изнудване на Русия. Това би навредило, а не помогнало на САЩ в конкуренцията им с Китай, тъй като Китай със сигурност ще научи този урок.