Унгария ще избира нов парламент на 3 април, стана ясно от решение на президента Янош Адер. Битката ще е между управляващата партия "Фидес" на дългогодишния премиер Виктор Орбан и обединената опозиция, пише Politico.

Очаква се вотът, който ще се проведе в момент на силни противопоставяния между Будапеща и Брюксел, ще определи дали Унгария ще има по-силна насоченост към ЕС или ще се приближи още повече до Москва и Пекин.

Орбан и партията му ще се изправят срещу опозиционна коалиция от шест партии, която избра консервативния политик Петер Марки-Зай за свой общ кандидат за министър-председател.

Орбан отсече: Унгария няма да се подчини на Съда на ЕС за миграционната политика

Орбан отсече: Унгария няма да се подчини на Съда на ЕС за миграционната политика

"Няма да правим нищо, за да променим системата за охрана на границите"

През изминалите месеци някои социологически проучвания поставяха "Фидес" и опозиционния алианс на близки нива по рейтинг, въпреки че в края на 2021 г. изглеждаше, че опозицията губи точки. Обединението, който обхваща от либерални групи до десни партии, е изправено пред редица предизвикателства, сред които вътрешни разделения и неравнопоставеност по отношение на достъпа до медии и финансиране. Въпреки това лидерите на опозицията обещаха да загърбят различията си в опит да победят Орбан, който е обвиняван в подкопаване на демократичните норми и независимите институции на Унгария.

В същия ден, в който се провеждат изборите, унгарците ще гласуват и на спорен референдум, иницииран от правителството, относно правата на ЛГБТ+ общността. Този ход следва одобрението през миналата година на законови промени, ограничаващи изобразяването на ЛГБТ+ идентичности за лица под 18 години, което предизвика широко възмущение в цяла Европа.

Преди изборите унгарското правителство обяви повишаване на минималната работна заплата, ръст на пенсиите и замразяване на лихвените проценти по ипотечните кредити. Междувременно опозицията разкритикува начина, по който Орбан е подходил към пандемията от коронавирус, и обеща, че ще се бори с корупцията.

Водачът на опозицията в Унгария обещава да възстанови демокрацията

Водачът на опозицията в Унгария обещава да възстанови демокрацията

"Говорим за смяна на режима, а не само за смяна на правителството"