Унгария няма да промени спорните си имиграционни закони въпреки решението на Европейския съд, според което някои разпоредби на законодателството са в противоречие с правото на ЕС. Това обяви премиерът Виктор Орбан на пресконференция, предаде "Ройтерс".

"Правителството реши, че няма да правим нищо, за да променим системата за охрана на границите", изтъкна Орбан и настоя: "Ние ще запазим съществуващия режим, дори ако Европейският съд ни нареди да го променим."

Конституционният съд на Унгария посече Орбан за решение на евросъда за бежанците

Конституционният съд на Унгария посече Орбан за решение на евросъда за бежанците

"Важно решение"

Наскоро Конституционният съд на Унгария отхвърли опит на правителството на Орбан да оспори решение на висшия съд на ЕС срещу суровата политика на Будапеща в областта на предоставянето на убежище.

Будапеща поиска от съда по-рано тази година да преразгледа решение на Съда на Европейския съюз, което ѝ нарежда да спре действието на закон, който позволява на полицията да депортира или физически да "отблъсква" търсещи убежище през границата в Сърбия.

Жалбата на министъра на правосъдието Джудит Варга "не може да бъде предмет на преразглеждане на решението на Съда на ЕС", нито може да доведе до "разглеждане на първенството на правото на ЕС", постанови унгарският съд.

ЕК проучва дали Полша и Унгария трябва да получат пари от ЕС

ЕК проучва дали Полша и Унгария трябва да получат пари от ЕС

Двете страни имат два месеца да отговорят на въпроси