Тази седмица в Неапол ще избират нов кмет. Той ще бъде изправен пред огромна планина от... боклуци.

От октомври миналата година градът не е в състояние да се справи с боклука: междувременно той набъбна на над 4 000 тона!, коментира "Дойче веле".

"Ще напусна този град", казва разгневен гражданин пред камерата на една от италианските телевизии. Други пък се срамуват от ситуацията, в която са поставени: "Това тук не е човешко! Като отида някъде другаде, хората ми казват: При вас не може да се живее. За нас всичко това е ужасно мъчително", казва една неаполитанка.

Неапол, боклукът и изборите - преди три години, когато улиците на града започнаха да се пълнят с боклук, Силвио Берлускони успя да събере точки с предизборното си обещание, че ще реши проблема, ако дойде на власт. И действително: след като спечели изборите, Берлускони изпрати в Неапол военни и хора от организацията "Гражданска защита", след което обяви гордо: "Проблемът е решен!".

"Да, ние наистина го решихме" - повтаря днес премиерът Берлускони. "При това за само 58 дни, което си беше истинско чудо. Тогава предоставихме на града и на региона списък със задачи, които те не изпълниха. Така че сега сме изправени отново пред същия проблем както в началото."

Само седмица преди изборите Берлускони отново изпрати военни, които да почистят улиците на Неапол. 170 души със 73 камиона, които могат да превозват по 60 тона боклуци на ден. "Това е капка в морето!", казва кметицата на Неапол Роза Росо Ерволино и добавя: "Това е спешна интервенция, но не и разрешаване на проблема. След десет дни отново ще сме там, където сме били, ако не се разшири градското сметище".

Това е вярно - проблемът на Неапол не е изнасянето на боклука, а липсващите сметища и съоръжения за изгарянето му. Ето защо според кметицата Ерволино впечатляващата медиите акция на Берлускони цели само едно - да накара хората да гласуват за кандидат-кмета от неговата партия.

Роза Росо Ерволино е от опозиционната Демократическа партия и няма да се кандидатира отново за кметския пост. Така отсега е ясно, че друг ще наследи проблема с боклуците. Самата Ерволино отхвърля всякаква вина. "За боклуците, казва тя, отговорност носи не град Неапол, а административният регион Кампания. Оттам пък хвърлят вината върху градското ръководство, което не било в състояние да въведе разделното събиране на боклуците."

Който и да носи отговорността за този проблем на Неапол, улиците на града изглеждат от години по един и същ начин: планини от боклуци, разпръснати около препълнените контейнери. И колкото по-топло става, толкова по-бързо проблемът с боклуците се превръща и в проблем за здравето на неаполитанци.