Кметът на Анкара предположи, че живеещият в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който турските власти сочат за "мозък" на неуспешния опит за преврат през миналата година, сега може да замисля земетресение с помощта на чужди сили, за да навреди на турската икономика, съобщава "Ройтерс".

По думите на кмета Мелих Гьокчек, трябвало да бъдат проведени разследвания във връзка със земетресението, което стана вчера в района на град Чанаккале, който се намира на турското егейско крайбрежие в Западна Турция, което беше последното от серията трусове през последните дни.

"Без значение какво казват те, аз все още съм притеснен от възможността за изкуствено земетресение", написа кметът на Анкара в "Туитър", добавяйки, че "Гюленистката терористична организация" (ФЕТО) преди била планирала земетресение.

"Техният план беше провален, след като стратегията беше разкрита на обществеността по това време. Но понастоящем те се опитват да създават икономическа криза с помощта на голямо земетресение (изкуствено)", коментира още Гьокчек.

Турция обвинява мрежата на Гюлен за неуспешния опит за преврат на 15 юли миналата година, в който почти 250 души бяха убити. Гюлен отрича да има каквото и да е участие.

Теориите на конспирацията от десетилетия се разпространяват в Турция като обяснения на едни или други кризи, като САЩ и техните западни съюзници често са обвинявани, че са скритите кукловоди. Президентът Реджеп Тайип Ердоган хвърли вината за неотдавнашните икономически слабости върху заговор на чуждестранни сили.

Иначе Турция се намира в земетръсна зона и силните земетресения са често срещано явление.