Садик Хан беше избран за кмет на Лондон, като спечели в събота исторически трети мандат в драматична надпревара, съобщава "Гардиън".

Това показват окончателните резултати от регионалните избори, проведени в Англия на 2 май.

Хан победи кандидата на консерваторите Сюзън Хол с 43,8% (1 088 225) от гласовете. Хол получи одобрението на 32,7% (811 518) от гласоподавателите. 

Социологическите проучвания прогнозираха, че той ще има преднина от 25 точки пред съперника си, което изглеждаше като опит да насърчи лоялните лейбъристи и по-апатични лондончани да гласуват.

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Кандидатът за президент казва, че европейските столици са "отворили вратите си за джихада"

Според London Elects, която управлява изборите за кмет и лондонско събрание, избирателната активност е спаднала с 1,5% спрямо 2021 г., когато е била 40,5%. 

Екипът на Хан бе уверен, че ще печели надпреварата, след като лейбъристите взеха Североизточния и Западния централен избирателен район от консерваторите.

В събота сутринта лидерът на лейбъристите Кийр Стармър каза, че е уверен в победата на Хан и описа надпреварата за кмет като "ефективно последната спирка по пътя към парламентарните избори".

Победата в Лондон последва напрегната петъчна вечер, която породи спекулации за възможна загуба на Хан.

Тези кметски избори отбелязаха първия път, когато избирателите бяха засегнати от промени в избирателната система, въведени от консерваторите. Избирателите вече са длъжни да показват документ за самоличност със снимка в избирателните секции, и двете мерки, за които се очакваше да навредят на вота на лейбъристите.

Помощници, работещи за Хан, настояваха, че победата на лейбъристите ще зависи силно от избирателната активност.

Висши лейбъристки фигури признаха, че позицията на партията за Газа е отслабила подкрепата на местните избори в области като Олдам, Пендъл и Болтън. Също така недоволство предивикаха и въоръжените нападения с нож в столицата и непопулярна политика срещу шофьорите. 

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

Мъжът уби 14-годишно момче и рани петима друъги с мачете в метрото

Проучванията на общественото мнение прогнозират, че партията ще спечели следващите национални избори, издигайки своя лидер Кийр Стармър на власт и слагайки край на 14-годишното правителство на консерваторите във Великобритания, допълва "Ройтерс".

53-годишният Хан, който стана първият мюсюлмански кмет на британската столица през 2016 г., обеща да построи повече социални жилища и да работи с бъдещо национално лейбъристко правителство за повишаване капацитета на полицията.

Никой преди него не е заемал тази позиция три пъти. Кен Ливингстън бе начело на британската столица от 2000 до 2008 г., Борис Джонсън от 2008 до 2016 г.

Консерваторите вече са загубили 473 места в съвета, почти половината от изборите през 2021 г., според данни след преброяване на гласовете в 106 от 107 местни власти в Англия. Управляващата партия успя да запази само 513 регионални мандата.

Садик Кан - кметът, който може да промени мюсюлманите

Садик Кан - кметът, който може да промени мюсюлманите

Ако новият лондонски кмет припомни на мюсюлманите...

Освен в Лондон, лейбъристите успяха да запазят контрола върху няколко града или т. нар. съвместни кметски администрации по време на изборите (те контролират най-често не само един град, но и близките населени места). И така, те държаха Голям Манчестър, Западен Йоркшир, Източен Мидландс, Йорк и Северен Йоркшир, Ливърпул, Южен Йоркшир.