Кметът на американския град Портланд е бил напръскан със сълзотворен газ, докато се срещаше с демонстранти, протестиращи срещу полицейската бруталност и разполагането на федерални войски в американските градове, което беше разпоредено от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава "Франс прес".

Кадри на АФП показват, че кметът от Демократическата партия Тед Уилър носи очила и маска и е отведен далеч от тълпа сред облаци газ и фойерверки, които експлодират наблизо.

Тръмп: Кръвопролитията трябва да спрат

Тръмп: Кръвопролитията трябва да спрат

Обяви изпращането на федерални агенти в проблемни градове на страната

"Това е невиждана свръхреакция от страна на федералните служители", настоя Уилър пред "Ню Йорк таймс" и отсече: "Това е пълномащабна градска война."

Хиляди протестиращи излязоха по улиците снощи в поредния кръг от протести, които първоначално бяха предизвикани от убийството през май на афроамериканеца Джордж Флойд.

От полицейското управление на Портланд заявиха, че протестиращите са хвърляли сигнални ракети и запалителни устройства по сградата на федералната съдебна палата, причинявайки малки пожари.

По-късно местната полиция обяви извънредно положение заради безредици в района пред Съдебната палата и нареди на протестиращите да се разпръснат незабавно.

Байдън: Тръмп е расист, разделя САЩ

Байдън: Тръмп е расист, разделя САЩ

За първи път имаме такъв президент, възмути се демократът

По-ранните протести в Портланд - и в голяма част от САЩ, имащи за цел да заклеймят расизма и бруталността на полицията след смъртта на Флойд, убит от бял полицай, започнаха да губят сила в началото на юли.

Но след това се появиха информации за замаскирани федерални полицаи, сграбчващи протестиращи в Портланд в немаркирани превозни средства.

По-рано Уилър призова за изтеглянето на федералните полицейски служители от северозападния американски град, обвинявайки ги в опасно ескалиране на ситуацията с насилствени и противоконституционни тактики срещу протестиращите.

Ако Тръмп оспори резултатите от изборите, демократите са подготвени за бой

Ако Тръмп оспори резултатите от изборите, демократите са подготвени за бой

Демократическата партия нае ръководители за защита на гласуването в 19 ключови щата