Южна Корея предупреди гражданите си, живеещи близо до границата със Северна Корея, да бъдат нащрек, след като медии съобщиха, че са засечени над 120 балона, пренасящи различни предмети, включително нещо, което изглежда като боклук и екскременти, съобщава "Ройтерс".

Армията на Южна Корея посочи, че неидентифицирани обекти, за които се смята, че са от КНДР, са били забелязани близо до силно укрепената граница и призова хората да се държат настрана и да докладват за тях на военните или полицията. Тя нарече този акт "долнопробен и опасен".

Военният отдел за взривни боеприпаси и екипът за реагиране на химическа и биологична война са били мобилизирани да инспектират и съберат предметите.

По данни на местни медии до днес са били засечени повече от 120 балона, като някои от тях вече са се приземили на земята, а други са все още във въздуха.

Снимки, разпространени от южнокорейски медии, показват надут бял балон със завързана за него найлонова торбичка, а на друго изображение - нещо, което изглежда като спукан балон с боклук, разпръснат около него.

Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

Сеул повиши нивото на опасност за пет свои посолства и консулства в региона

В неделя заместник-министърът на отбраната на Северна Корея се зарече да упражнява "силна сила за самоотбрана" и предупреди, че "купища от отпадъчна хартия и мръсотия" ще бъдат изпратени на юг в отговор на летящите "мръсни неща" към Север.

Години наред южнокорейски активисти изпращаха балони до Северна Корея, носещи листовки с критики срещу нейните лидери, както и USB памети с кей-поп музикални видеоклипове.

Северна Корея и Южна Корея технически остават във война, след като споразумение за примирие сложи край на боевете в Корейската война от 1950-1953 г.

Северна Корея застрашително предефинира отношенията си с Юга

Северна Корея застрашително предефинира отношенията си с Юга

Ключов пленум на управляващата партия в Пхенян

Техните големи армии влизат в сблъсъци през междукорейската граница. Северна Корея е разположила ракети, насочени към Юга, и редовно заплашва да унищожи своя съсед.

Питър Уорд, научен сътрудник в института Седжонг, отбеляза, че изпращането на балони е много по-малко рисковано от предприемането на открити военни действия.

"Тези видове тактики на сивата зона са по-трудни за противодействие и подържат по-малък риск от неконтролируема военна ескалация, дори ако са ужасни за цивилните, които в крайна сметка са мишената", обясни той.