Северна Корея е изстреляла две балистични ракети в понеделник, съобщи южнокорейската армия, ден след като Северът обеща "офанзивни и смазващи" отговори на ново военно учение на САЩ с Южна Корея и Япония, съобщава АП.

Обединеният комитет на началник-щабовете каза, че ракетите са били изстреляни с интервал от 10 минути в североизточна посока в югоизточна Северна Корея.

В него се казва, че първата ракета е прелетяла 600 километра, а втората ракета 120 километра, но не се уточнява къде са се приземили. Северна Корея обикновено изстрелва ракети към източните си води, но разстоянието на полета на втората ракета беше твърде малко, за да достигне тези води.

Южнокорейските медии съобщиха, че е много вероятно втората ракета да се е разбила във вътрешен район на Севера. Възможните щети на територията на Севера не бяха съобщени веднага.

В докладите се казва, че първата ракета е паднала във водите край източния град Чонджин в Северна Америка.

Обединеният комитет на началник-щабовете увери, че поддържа твърда готовност да отблъсне всякакви провокации от страна на Северна Корея във връзка с военния съюз със Съединените щати.

КНДР видя зад военни учения "азиатско НАТО"

КНДР видя зад военни учения "азиатско НАТО"

Южна Корея, Япония и Съединените щати приключиха "Freedom Edge"

Припомняме, че Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на Южна Корея, Япония и Съединените щати, като ги нарече "азиатска версия на НАТО" и предупреди за "фатални последици", съобщава АФП.

Това идва ден след като съюзниците приключиха тридневните учения, наречени "Freedom Edge", за балистични ракети и противовъздушна отбрана, борба с подводници и отбранително киберобучение.

Лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония се споразумяха на тристранна среща на върха миналата година да провеждат ежегодни учения в знак на единство пред ядрените заплахи на Северна Корея и нарастващото регионално влияние на Китай.

"Категорично осъждаме провокативната военна демонстрация на мускули срещу КНДР", се казва в изявленир на външното министерство на Пхенян, разпространено от държавната новинарска агенция KCNA.

Последните съвместни учения включваха ядрения самолетоносач на Вашингтон USS Theodore Roosevelt, разрушителя с управляеми ракети JS Atago на Токио и изтребителя KF-16 на Сеул.

Пхенян винаги е заклеймявал подобни комбинирани учения като репетиции за нахлуване.

Междувременно между двете Кореи през последните седмици нараства напрежението заради балоните с боклук, които Пхенян изпраща - в отговор на подобни писма, изпратени на север от Юга, носещи материали, които се считат за пропаганда.

Южна Корея отхвърли "успешният тест" на КНДР, показа кадри на експлодираща ракета

Южна Корея отхвърли "успешният тест" на КНДР, показа кадри на експлодираща ракета

Армията определи твърденията на Севера за успех като "измама, преувеличение и прикритие на провал"

Южна Корея също така се тревожи от затоплянето на отношенията на Севера с изолирания съсед Русия.

Северна Корея е обвинявана в нарушаване на мерките за контрол на оръжията, като доставя оръжия на Русия, за да ги използва във войната в Украйна, а руският президент Владимир Путин проведе среща на върха с лидера Ким Чен Ун в Пхенян този месец в демонстрация на единство.