Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег към Източно море в понеделник. Това съобщи "Йонхап", като цитира изявление на армията на Южна Корея.

Обединеният началник-щаб каза по-рано, че военните анализират детайли около поредния ракетен тест.

Тестовете са засечени в провинция Северна Хванхе, от около 7:50 часа сутринта местно време. Ракетите са прелетели около 370 километра, преди да се пръснат в морето.

Припомняме, че Северът остро протестира срещу учението Ssangyong на Южна Корея и Съединените щати, което започна миналата седмица. Ученията трябва да приключат следващия понеделник.

КНДР нагнетява обвиненията срещу САЩ и Южна Корея

КНДР нагнетява обвиненията срещу САЩ и Южна Корея

Ученията били виновни за повишеното напрежение на Корейския полуостров

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йел обяви преди дни, че "ще се погрижи КНДР да плати цената за безразсъдните си провокации".

Тогава Пхенян обяви, че е тествал подводен ядрен дрон, в допълнение към многобройните изстрелвания на ракети през последните седмици.

"Северна Корея напредва с ядрените си оръжия с всеки изминал ден и извършва ракетни провокации с безпрецедентна интензивност", подчерта Юн.

Той посочи, че южнокорейското правителство и армия ще укрепят драстично силите си предвид ядрения и ракетния напредък и провокациите на Северна Корея и ще затвърдят допълнително сътрудничеството в областта на сигурността между Сеул и Съединените щати, както и между Сеул, САЩ и Япония.

Отделно правителството на Република Корея призова КНДР да погаси дълга си от 2007 г. на стойност 80 млн. долара за доставки за леката промишленост.

През 2022 г. КНДР проведе рекорден брой ракетни изпитания, а през настоящата година продължава провокациите си с изстрелването на близо 20 ракети при десет отделни теста.

Южна Корея ще накара КНДР да си плати дълга за провокациите
Обновена

Южна Корея ще накара КНДР да си плати дълга за провокациите

След поредния оръжеен тест на Пхенян