Северна Корея недоволства от дипломати САЩ, защото продължават да настояват за налагане на санкции. Пхенян коментира, че няма да има напредък в разоръжаването, ако САЩ продължават така, съобщава БиБиСи.

КНДР обвинява американски преговарящи, че са против намеренията на президента Доналд Тръмп и духа на срещата на върха в Сингапур. Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се споразумяха на срещата през юни да работят за премахване на ядрените оръжия. Северна Корея не се ангажира едностранно да се откаже от ядрените си оръжия, а ООН твърди, че ядрената й програма продължава.

САЩ настояват, че е жизненоважно да се запази дипломатическият и икономическият натиск на КНДР.

"Докато САЩ отричат дори основите на своя диалог и се придържат към остарелия сценарий, който всички предишни администрации се опитаха и се провалиха, не може да се очаква някакъв напредък в прилагането на съвместните договорености, включително отказ от ядрени оръжия", коментира външното министерство на КНДР.

Помпео призова света да продължи натиска върху КНДР

Помпео призова света да продължи натиска върху КНДР

Помпео и севернокорейският външен министър И Йон-хо се ръкуваха

Предупрежденията идват само дни, след като външният министър на Северна Корея нарече американските действия "тревожни". Миналия месец Северна Корея обвини САЩ в използването на тактики, подобни на "гангстерски", в преговорите.

КНДР обвинява американските представители, че "се противопоставят на намерението на президента Тръмп, като отправят безполезни обвинения срещу нас и правят отчаяни опити за засилване на международните санкции и натиск".

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън по-рано тази седмица каза, че Северна Корея няма напредък, а пратеникът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон "не е готов да чака твърде дълго" за Севера.

Външният министър на Пхенян, Ри Йонг-хо, понастоящем е на посещение в Иран, където иранският президентът Хасан Рохани предупреди КНДР, че на САЩ не може да се вярва, след като опитът на Техеран показва, че администрацията на Тръмп разрушава ядрената сделка от времето на Обама, облекчава санкциите.

Рохани предупреди Северна Корея да не се доверява на САЩ

Рохани предупреди Северна Корея да не се доверява на САЩ

Външният министър на Северна Корея И Йон-хо се срещна с Рохани в Техеран

Според иранските медии, КНДР ще се стреми да запази ядрените си способности, за времето когато САЩ се завърнат към по-агресивна си позиция срещу Пхенян.

"Тъй като знаем, че САЩ никога няма да се откажат от враждебната си политика към нас, ще запазим ядрените си способности", коментира Ри Йонг-хо