Северна Корея в неделя обвини Съвета за сигурност на ООН, че прилага двойни стандарти към военните дейности сред страните-членки. Това съобщи държавната медия KCNA. Съветът заседава при закрити вратa в петък по исканe на САЩ и други страни след последните ракетни тестове на Пхенян.

Йо Чол Су, директор на Департамента за международни организации на външното министерство на Северна Корея, заяви, че заседанието е "открито незнание и безпричинно посегателство върху суверенитета и сериозна провокация".

В същото време се премълчават съвместните военни учения на САЩ и съюзници, като същевременно се оспорват дейности на Севера, свързани със самоотбраната, критикува той.

Северна Корея изпробва нова ПВО ракета

Северна Корея изпробва нова ПВО ракета

Сеул запазва мълчание

Йо предупреди, че Съветът може да се сблъска с последици.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви в петък, че Вашингтон остава готов за диалог, но Пхенян мълчи.

Припомняме, че ракетните изпитания на комунистическия режим идват, след като преговорите със САЩ за денуклеаризация на Корейския полуостров са в задънена улица.

Един от последните тестове бе извършен в четвъртък - нова ПВО ракета. През септември КНДР извърши няколко теста.

Северна Корея с нов ракетен тест

Северна Корея с нов ракетен тест

Изглежда, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун не е присъствал

На 15 септември КНДР изстреля две балистични ракети към Японско море, които паднаха в изключителната икономическа зона на Япония. Според информация на Централната телеграфна агенция на Корея, изстрелванията са извършени от силите на новия железопътен ракетен полк на КНДР.

Според Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея изстреляните ракети са прелетели около 800 км, височината на полета в най-високата точка е била 60 км.

На 28 септември за първи път бе тествана новата хиперзвукова ракета "Хвасон-8".

Разработката от КНДР на хиперзвукова ракетна технология се намира на ранен етап. Това бе посочено в разпространено в Сеул съобщение на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.