САЩ са готови да се срещнат със Северна Корея навсякъде и по всяко време. Това заяви във вторник говорителят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от "Йонхап". Тя отбеляза, че Северът все още не реагира на американските покани.

Специалният представител на САЩ за Северна Корея Сун Ким отправи покана през юни да се срещне без предварителни условия със служители на КНДР. Северна Корея пренебрегва американските покани, направени от администрацията на Джо Байдън от встъпването му в длъжност през януари.

Страната стои настрана от преговорите за денуклеаризация със САЩ, откакто срещата на върха на лидера Ким Чен-ун с бившия президент Доналд Тръмп приключи без сделка в Ханой през февруари 2019 г.

САЩ затягат примката около Северна Корея

САЩ затягат примката около Северна Корея

Натиск от Белия дом

В началото на август, Северна Корея предупреди, че ще засили своите способности за отбранителни и превантивни ядрени удари. Сестра на Ким Чен-ун се нахвърли на Южна Корея за военните учения със САЩ, за които твърди, че са репетиция за инвазия.

Тя каза, че продължаването на ученията разкрива лицемерието на предложенията на администрацията на Байдън да възобнови диалога по програмата за ядрени оръжия на Север. Тя каза, че няма да има стабилен мир на Корейския полуостров, освен ако САЩ не изтеглят войските и оръжията си на юг.

КНДР с нови заплахи към Южна Корея и САЩ за ученията

КНДР с нови заплахи към Южна Корея и САЩ за ученията

За пореден ден Пхенян осъжда като провокация действията