Южна Корея е решила да проведе предстоящите военни учения със САЩ както е планирано, макар и в намален състав поради пандемията. Това съобщи Yonhap, като се позова на свои източници.

Решението идва на фона на предупреждението на Северна Корея, че маневрите ще окажат влияние върху междукорейските отношения. 

"Работим, за да проведем учението по план, което е необходимо за готовността. Поддържахме тесни консултации със САЩ по този въпрос ", е съобщил източник от правителството.

Южна и Северна Корея възстановяват комуникационни канали

Южна и Северна Корея възстановяват комуникационни канали

След дълга липса на комуникация

Пхенян възприема подобни учения като провокация. Лидерът Ким Чен-ун поиска в края на юли армията на КНДР да засили бойната си подготовка.

Миналата седмица двете Кореи възстановиха комуникация.

Северна Корея е продължила да провежда опити на ядрения си обект в Йонбьон в периода между декември 2020 г. и февруари 2021 г, според чернова на доклад на ООН, съобщава изданието Nikkei. Проектът на документа е подготвен от експертна група на комисията по санкциите срещу Северна Корея, действаща към Съвета за сигурност на ООН.

От 2006 г. петнадесетчленният Съвет за сигурност на ООН прие няколко резолюции, с които се санкционира Северна Корея в опит да се притисне страната да се освободи от ядрените оръжия. Същевременно САЩ налагат едностранни санкции, ограничаващи още повече икономически дейности, главно в отговор на кибератаки от Северна Корея.

Заради международните санкции, Северна Корея разчита на киберпрестъпност, за да запълни хазната си. През 2019 г. страната е успяла да открадне $2 млрд.