Северна Корея вероятно ще продължи да увеличава кибератаките срещу финансови институции и мозъчни тръстове в Южна Корея, САЩ и други страни на фона на икономическите предизвикателства. Това обяви изследовател от южнокорейски държавен мозъчен център, цитиран от "Йонхап".

Ох Ил-Сеок, изследовател в Института за стратегия за национална сигурност, също така отбелязал, че нарастващите киберзаплахи на Северна Корея могат да дадат нежелан резултат, подтиквайки администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да ги разглежда като "сериозни заплахи" и да предприеме по-агресивни мерки срещу Пхенян.

Мун Дже Ин: Действията на Северна Корея пречат на диалога

Мун Дже Ин: Действията на Северна Корея пречат на диалога

Япония и Британия осъдиха севернокорейската заплаха за мира

"Очаква се Северна Корея да продължи да увеличава кибератаките срещу финансови институции и борси за криптовалути по целия свят през 2021 г., за да набира чуждестранната валута, след като търговията с Китай е спряна заради COVID-19 и след като строгите санкции на САЩ и ООН продължават", каза той. 

Експертът добави, че в случай на мащабна кибератака от Северна Корея, САЩ биха могли да наложат икономически санкции срещу Пхенян и дори да "нанесат физически удар" с дронове на конкретни съоръжения, откъдето кибератаките са направени.

Изследователят също така предупреди, че Северна Корея може да предприеме кибератаки срещу южнокорейското правителство и американски мозъчни тръстове, свързани с ядрените преговори, както и други експерти по Северна Корея.

САЩ не изключват военен вариант срещу Северна Корея

САЩ не изключват военен вариант срещу Северна Корея

Ревизията на стратегията за сдържане на КНДР е в разгара си