Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин критикува севернокорейските ракетни изпитания, добавяйки, че подобни "действия възпрепятстват диалога" и определя хода като "нежелан". 

Пхенян пусна две ракети с малък обсег в неделя и още две изстрелвания на балистични ракети в четвъртък.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон "се консултира със" своите "съюзници и партньори" относно правилния курс на действие, подчертавайки, че "ще има отговори, ако" Северна Корея реши да "ескалира" ситуацията на полуострова.

Управляващата Демократическа партия "Тобуро" в Република Корея изрази дълбоко съжаление за изстрелването на ракети на КНДР тази седмица, призовавайки Пхенян да се върне на масата за преговори. Това заяви в петък изпълняващият длъжността председател на тази политическа организация Ким Тае Нун, съобщава ТАСС.

"Изразяваме дълбокото си съжаление във връзка със севернокорейските провокации, настъпили в момент, когато американската администрация преразглежда политиката си към Пхенян", подчерта той.

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

Нарушават резолюции и заплашват международната общност

"Северна Корея трябва да спре военните действия, които задълбочават напрежението на Корейския полуостров, и да се присъедини към мирен диалог", допълва Тае Нун.

Ким Тае Нун също призова правителството на Южна Корея, заедно със САЩ и други съюзници, да "даде пълноценен отговор на севернокорейските провокации".

Японският министър на отбраната Нобуо Киши проведе телефонен разговор с британския си колега Бен Уолъс, по време на който те обсъдиха ситуацията около изстрелването на балистични ракети на КНДР. Това съобщи в петък японският отбранителен департамент. 

"Що се отнася до изстрелването от Северна Корея на две балистични ракети, министрите категорично осъдиха това като заплаха за мира и сигурността и отбелязаха, че това е сериозен проблем за цялата международна общност".

"Освен това страните отбелязаха, че такива изстрелвания са в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", допълва изявление на министерството.

САЩ очакват нови военни предизвикателства от Северна Корея

САЩ очакват нови военни предизвикателства от Северна Корея

Пхенян готви оръжеен тест, докато текат военните учения между Вашингтон и Сеул