Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен възнамерява да призове страните от Югоизточна Азия да изпълнят изцяло санкциите срещу Северна Корея, наложени през годините в отговор на военните програми на Пхенян, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Тази седмица Блинкен ще участва в Регионалния форум на АСЕАН - Асоциация на нациите от Югоизточна Азия, където планира да призове за прилагане на резолюции срещу Пхенян и да подчертае позициите на Вашингтон по други въпроси в региона, включително "призоваване на бирманската хунта незабавно прекратяване на насилието и възстановяване на Бирма по пътя на демокрацията ", съобщи АП.

САЩ отворени за диалог, въпреки позицията на Северна Корея

САЩ отворени за диалог, въпреки позицията на Северна Корея

Пхенян изключи диалога на този етап

От 2006 г. петнадесетчленният Съвет за сигурност на ООН прие няколко резолюции, с които се санкционира Северна Корея в опит да се притисне страната да се освободи от ядрените оръжия, като САЩ налагат едностранни санкции, ограничаващи още повече икономически дейности, главно в отговор на кибератаки от Северна Корея.

Заради международните санкции, Северна Корея разчита на киберпрестъпност, за да запълни хазната си. През 2019 г. страната е успяла да открадне $2 млрд.

Свиването през 2020 г. е най-тежкото от 1997 г. насам, когато серия наводнения, суша и неуспешни икономически политики убиха между 240 хил. и 3 млн. севернокорейци.