Северна Корея осъди отстраняването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека, като го нарече "неразумен акт", воден от Съединените щати и Запада за поддържане на политическа хегемония, съобщава "Ройтерс".

Оказваният от САЩ натиск за отстраняване на Русия от органа на ООН заради доклади за "груби и систематични нарушения и злоупотреби с правата на човека" събра 93 гласа "за", докато 24 държави гласуваха "против", а 58 държави се въздържаха. Това накара Москва да обяви, че напуска формата.

"Това, към което САЩ се стремят, е да изолират независимите държави и силите, които ги предизвикват на международната арена, за да запазят своя незаконен и нехуманен хегемонен ред", заявява севернокорейският външен министър, цитиран от държавната информационна агенция KCNA.

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Русия става първият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с отнето членство в който и да е орган на ООН

Отбелязвайки, че Северна Корея се е противопоставила на приемането на резолюцията с "двоен стандарт", той посочва, че с международните организации не трябва да се "злоупотребява" и да се използват като средство за оказване на политически натиск от САЩ върху страните.

Тази година Северна Корея проведе изпитания на все по-мощни ракети, като опасенията на Сеул и Вашингтон са, че КНДР може да се подготвя да възобнови тестовете на ядрени оръжия за първи път от 2017 г. насам на фона на буксуващите преговори.

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

Гласуването се очаква по-късно днес