Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун Ким Йо-чен отхвърли в четвъртък възможността за възобновяване на диалога със Съединените щати. По думите ѝ, Пхенян "никога няма да седи лице в лице" с Вашингтон, съобщава "Йонхап".

Изявлението ѝ последва среща на Съвета за сигурност на ООН по-рано тази седмица, която беше свикана, за да обсъди изстрелването на военен шпионски сателит от Севера, осъдено от международната общност.

По време на срещата посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че Вашингтон продължава да призовава за диалог с Пхенян, без предварителни условия. От Севера зависи да направи този избор и да избере времето и темата.

Северна Корея: Сателит за наблюдение на жестоките военни действия на САЩ в региона

Северна Корея: Сателит за наблюдение на жестоките военни действия на САЩ в региона

Напрежение в ООН

"Изясняваме още веднъж на САЩ, които поискаха от КНДР да определи времето и дневния ред за подновяване на диалога", каза Ким в изявление на английски език, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция. Суверенитетът на независима държава никога не може да бъде точка от дневния ред на преговорите и следователно КНДР никога няма да седи лице в лице със САЩ за тази цел", каза Ким.

Ким обвини САЩ в потискане на глобалния мир и сигурност с това, което тя нарече свободни и произволни действия. Според нея, Северът ще продължи да упражнява суверенните си права като членка на ООН "без да бъде ограничаван".

Ким заяви, че неотдавнашното заседание на Съвета за сигурност на ООН е било свикано по "гангстерско" искане на САЩ и техните съюзници и е доказателство, че някои държави-членки на ООН отричат суверенните права на Севера.

"Съжалявам за факта, че Съветът за сигурност на ООН, в който целта и принципът на Устава на ООН трябва да се спазват стриктно, се превръща в територия на беззаконие, където суверенитетът на независимите държави е безсмислено нарушен", каза Ким.

Пхенян защити изстрелването на сателита като легитимно упражняване на правото си на самозащита и обеща да изстреля още няколко сателита в рамките на кратък период от време.

САЩ: Членове на ООН са загрижени заради връзките на КНДР с Русия и Китай

САЩ: Членове на ООН са загрижени заради връзките на КНДР с Русия и Китай

Държавите на ООН и Южна Корея обещаха единен отговор на всяка агресия или атаки от Северна Корея на юг,

Припомняме, че по-рано тази седмица, посланикът на Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) Ким Сонг защити изстрелването на разузнавателен сателит на страната в понеделник, подчертавайки, че то е насочено към наблюдение на "жестоките военни ходове" на Съединените щати и техните последователи в региона.

Дипломатът подчерта, че Вашингтон е разположил "огромни" стратегически активи както в, така и около Корейския полуостров, като атомни самолетоносачи и подводници, представляващи "пряка военна заплаха" за Северна Корея. Пратеникът влезе в конфликт с американския посланик в Съвета за сигурност на ООН Линда Томас-Грийнфийлд, отбелязвайки, че разполагането на такива активи в региона "не е за отбрана", а за "военно престъпление".