Министърът на отбраната на Северна Корея предупреди в четвъртък, че посещението на американска подводница в Южна Корея може да принуди Пхенян ще използва ядрените си оръжия, съобщава АФП.

"Военната страна на САЩ трябва да осъзнае, че нейните ядрени активи са навлезли в изключително опасни води", каза той в изявление, предадено от официалната Корейска централна новинарска агенция.

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки досега, като дипломацията е в застой, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун призовава за увеличаване на разработването на оръжия, включително тактически ядрени оръжия.

Съединените щати и Южна Корея засилиха демонстрациите на военна мощ в отговор, а американска подводница, способна да носи ядрени оръжия, направи пристанище в Южна Корея тази седмица за първи път от 1981 г.

Министърът на отбраната на Пхенян Кан Сун Нам каза, че пристигането в пристанището на Пусан на американска подводница от клас Охайо "може да попадне в условията за използване на ядрени оръжия, определени в закона на КНДР за политиката на ядрените сили", като се позовава на Северна Корея с официалното й име.

Миналата година Пхенян прие ядрен закон, определящ набор от сценарии, при които може да използва своите ядрени оръжия, включително превантивни ядрени удари, ако бъде заплашена.

Кан каза, че присъствието на подводницата е "нескрита и пряка ядрена заплаха за КНДР" и означава, че "стратегически ядрени оръжия са били разположени на Корейския полуостров за първи път след 40 години".

Президентът на Южна Корея посети ядрената подводница на САЩ

Президентът на Южна Корея посети ядрената подводница на САЩ

Северна Корея отговори на пристигането, като изстреля балистични ракети с малък обсег

Южнокорейският президент Юн Сук Йол посети подводницата от клас "Охайо" в сряда и предупреди Пхенян, че ако използва ядрено оръжие срещу Юга, "това ще доведе до падането на неговия режим".

Подводниците от клас Охайо могат да носят до 20 балистични ракети Trident II. ВМС на САЩ обикновено не потвърждават дали подводницата носи ядрено оръжие, преди да излезе в открито море.

Съюзниците също проведоха първата си среща на ядрената консултативна група в Сеул във вторник, за да подобрят съвместния си отговор на всяка ядрена атака от Северна Корея.

Американска ядрена подводница посещава Южна Корея за пръв път от 40 години

Американска ядрена подводница посещава Южна Корея за пръв път от 40 години

Посещението идва във време, когато съюзниците провеждат преговори за координиране