Северна Корея твърди, че около 800 000 нейни граждани доброволно са се присъединили или се записват отново в националната армия, за да се бият срещу Съединените щати, съобщи в събота "Ройтерс", като цитира държавни медии.

Около 800 000 студенти и работници само в петък в цялата страна изразиха желание да се запишат или да се запишат отново в армията, за да противодействат на Съединените щати, съобщи вестник Rodong Sinmun.

Твърдението на Севера дойде, след като в четвъртък Северна Корея изстреля своята междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17 (ICBM) в отговор на продължаващите военни учения на САЩ и Южна Корея.

Северна Корея изстреля междуконтиненталната балистична ракета в морето между Корейския полуостров и Япония в четвъртък, часове преди президентът на Южна Корея да отлети за Токио за среща на върха, на която се обсъждат начини за противодействие на ядрения Север.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, придружен от дъщеря си, лично е наблюдавал неотдавнашното изстрелване. 

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Провокация преди ключова визита в Токио

Припомняме, че балистичните ракети на Севера са забранени съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и изстрелването предизвика осъждане от правителствата в Сеул, Вашингтон и Токио.

Южнокорейските и американските сили започнаха 11-дневни съвместни учения, наречени "Щит на свободата 23", в понеделник, проведени в мащаб, невиждан от 2017 г., за да се противопоставят на нарастващите заплахи от Севера.