Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обеща още ракети над Япония, въпреки осъждането на ООН и американските предупреждения за тежки последствия, съобщава АФП.

След последното изстрелване Тръмп заяви, че "всички опции" са на масата, което съживи предполагаемата възможност от превантивна американска военна операция, само дни след като счете, че Ким изглежда "започва да ни уважава".

Съветът за сигурност на ООН, който вече е наложил седем наказателни санкции на Пхенян, заяви в единодушно изявление, че действията на КНДР "не са само заплаха за региона, а за всички държави-членки на ООН".

Съюзниците на КНДР, Китай и Русия, също подкрепиха декларацията.

ООН осъди ракетните амбиции на Пхенян

ООН осъди ракетните амбиции на Пхенян

Да се спазват стриктно и изцяло резолюциите

Днес вестникът "Родонг Синмун", издание на управляващата партия в КНДР, показва повече от 20 снимки от изстрелването близо до Пхенян, както и Ким Чен-ун с широка усмивка с карта на Северозападния Тих океан, заобиколен от помощници.

Снимка 310097

Източник: Родонг Синмун, КНДР

Военни от Южна Корея заявиха вчера, че ракетата е прелетяла около 2700 километра. Официалната корейска централна информационна агенция посочва, че Ким е коментирал: "в бъдеще са необходими повече тренировъчни изстрелвания на балистични ракети в Тихия океан".

Изстрелването е "смислена прелюдия към сдържането на Гуам, която е база за нахлуване", допълва Ким, както и отговор на Северна Корея срещу продължаващите американски и южнокорейски военни учения, които Севера смята за подготвяща се инвазия.

Днешното изявление първото, когато северът признава, че е изпратил ракета над японски острови. Две други ракети през 1998 и 2009 г. също минаха над Япония, но и в двата случая КНДР заяви, че са космически ракети.

"Застрашаващите и дестабилизиращи действия само увеличават изолацията на Севернокорейския режим в региона и сред всички нации по света", каза Тръмп в изявление на Белия дом.

Тръмп е с всички опции на масата срещу КНДР

Тръмп е с всички опции на масата срещу КНДР

Този режим е показал своето презрение към своите съседи и към всички членове на ООН, смята Тръмп

На извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН, посланикът на Вашингтон Ники Хейли предупреди, че "достатъчно е достатъчно" и че трябва да се предприемат строги действия.

"Това е неприемливо. Те са нарушили всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които сме имали и затова мисля, че нещо сериозно трябва да се случи", Допълва Хейли

Всяка ракета, изстреляна от КНДР към Гуам, ще трябва да премине през Япония, анализатори смятат, че Пхенян изглежда е избрал опция "по средата", за да изпрати съобщение без да пресича червената линия.

Лавров скастря КНДР, а ЕС и Великобритания бесни за ракетните тестове

Лавров скастря КНДР, а ЕС и Великобритания бесни за ракетните тестове

Тереза Мей пътува към Япония, където ще разговоря с японския премиер Шиндзо Абе

Вчера Русия настоя Северна Корея да се съобрази с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН по отношение на своята ракетна програма, коментира Сергей Лавров.

Припомняме, Европейският съюз също осъди ракетният тест на Северна Корея над Япония ипредупреждава за възможни стъпки след заседанията в Съвета за сигурност на ООН.

Британският премиер Тереза ​​Мей е възмутена и определи поредният поредният тест на КНДР като "безразсъдната провокация", съобщи вчера говорителката ѝ.

Китай обеща да спазва изцяло санкциите на ООН срещу Северна Корея

Китай обеща да спазва изцяло санкциите на ООН срещу Северна Корея

Щял да предприеме необходимия отговор срещу Пхенян

Външният министър на Китай Ван И обяви, че страната му възнамерява даспазва изцяло санкциите на ООН срещу Северна Корея

Ван И посочи, че Китай "ще предприеме необходимия отговор" на последното изпитание на балистична ракета от страна на Пхенян. Той добави, че Пекин иска да сътрудничи с международната общност по проблема със Северна Корея.