Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени от лидера Ким Чен Ун, като ясно предупреждение към своите врагове.

Това съобщи на 23 април държавната информационна агенция KCNA, цитирана от "Ройтерс".

Пхенян е изстрелял няколко балистични ракети с малък обсег на 22 април към морето край източното си крайбрежие, съобщи армията на Южна Корея.

КНДР проведе ракетен тест

КНДР проведе ракетен тест

Става въпрос за за стратегическа крилата ракета "Hwasal-1 Ra-3" и зенитната ракета от нов тип "Pyoljji-1-2"

Тестът бе протест срещу "провокативните и инвазивни" военни учения на САЩ и Южна Корея, съобщи Корейската централна информационна агенция.

Ким е наблюдавал симулационните учения, включващи маневриране на войски в позиция за ядрена контраатака и стрелба с артилерия с фалшиви ядрени бойни глави, в случай че бъдат издадени предупреждения за ядрена криза, според KCNA.

Той похвали готовността на "най-добрите в света" тактически ядрени оръжия за нападение, като изрази задоволство от ученията, съобщиха държавните медии.

Северна Корея твърди, че успешно е извела шпионски сателит в орбита

Северна Корея твърди, че успешно е извела шпионски сателит в орбита

Изстрелванията предизвикват осъждане от САЩ, Япония, Южна Корея

Смята се, че затворената държава се готви да изстреля друг шпионски сателит, след като успешно изведе разузнавателен спътник в орбита през ноември.

Северна Корея заяви миналата седмица, че е изстреляла стратегическа крилата ракета, за да тества голяма бойна глава, както и нова противовъздушна ракета.