Северна Корея може да проведе ядрен опит по време на предстоящото посещение на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Япония и Южна Корея, тъй като Пхенян се подготвя за такъв тест.

Това заяви в петък високопоставен служител на администрацията на САЩ, цитиран от "Йонхап".

Служителят предупреди, че Северът ще се изправи пред сериозни последствия, ако избере да проведе нов тест.

"Възможно е и по-рано казахме, че КНДР се готви да проведе ядрен опит", каза служителят, запитан за възможността за севернокорейски ядрен опит по време на пътуването на Харис до страните от Североизточна Азия следващата седмица.

Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги мерки срещу ядрен КНДР

Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги мерки срещу ядрен КНДР

Ако Северна Корея проведе седмия си ядрен опит

Служителят отбеляза, че Пхенян се подготвя за ядрен опит от известно време.

"Дадохме да се разбере, че такъв тест ще доведе до допълнителни действия от страна на Съединените щати, за да демонстрираме нашия железен ангажимент към сигурността на Република Корея и към нашите японски съюзници, каза служителят. Изяснихме колко сме загрижени от севернокорейските провокации и дестабилизиращото поведение и ядрен опит със сигурност ще бъде в тази категория", добави официалният представител, отбелязвайки също, че въпросът за севернокорейските провокации "със сигурност" ще бъде обсъден, когато САЩ вицепрезидент се среща с южнокорейските си колеги.

Вицепрезидентът трябва да направи четиридневно посещение в Япония от понеделник, водейки президентска делегация на погребението на бившия японски премиер Шиндзо Абе.

Тя ще пристигне в Южна Корея в четвъртък за среща с южнокорейския президент Юн Сук Йол, каза служителят на телефонен брифинг за пресата. Това ще отбележи първото ѝ пътуване до Япония и Южна Корея, откакто встъпи в длъжност в началото на миналата година.

Освен с Юн, Харис трябва да се срещне и с южнокорейския премиер Хан Дък Су, който ще ръководи президентската делегация на Южна Корея на погребението на Абе.

Срещата Харис-Хан ще се проведе в Токио във вторник, според представител на администрацията на САЩ.

САЩ искат пълно ядрено разоръжаване на КНДР

САЩ искат пълно ядрено разоръжаване на КНДР

Могат да бъдат предприети "практически стъпки" за денуклеаризация на полуострова

По време на двудневното си пътуване до Сеул, вицепрезидентът на САЩ ще проведе и кръгла маса с група от това, което служителят на администрацията нарече "новаторски корейски жени".

"Това са видни жени от различни индустрии, които са направили крачки в изграждането на по-приобщаващо и справедливо общество", каза служителят.

"Тази среща ще демонстрира значението, което вицепрезидентът придава на въпросите за равнопоставеност на половете по света", добави служителят. "Вицепрезидентът много иска да даде гласа си и лидерството си, за да повдигне жените и да разшири възможностите за тях."

Служителят каза, че Харис ще има възможност да се свърже с американски войски, разположени в Южна Корея, когато бъде помолен, но отказа да предостави повече подробности.

"Тя иска да отиде там и да изясни, че Съединените щати имат много силен ангажимент към сигурността на Република Корея и това е, което тя ще сигнализира и това ще предаде на президента", заяви служител за пътуването на Харис до Сеул.

Служителят отказа да коментира дали вицепрезидентът ще работи пряко, за да помогне за подобряване на отношенията между Сеул и Токио по време на посещението си в региона, но каза, че САЩ със сигурност насърчават двамата си съюзници да подобрят връзките си.

"Очевидно искаме да видим възможно най-близките отношения между нашите двама съюзници. Бяхме насърчени да видим, че ръководството и на двете страни изглежда дава приоритет на този въпрос и се среща помежду си", каза служителят, очевидно имайки предвид срещата на президента Юн с Японският премиер Фумио Кишида в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица.

"Не е за нас да участваме в такива преговори, но със сигурност е за нас да изразим подкрепата си за това, което правят, и всичко, което можем да направим, за да помогнем, но най-вече просто да насърчим този процес, защото колкото повече можем да бъдем съгласувани двустранно с тях и след това един с друг, толкова по-силни сме в региона и в целия свят."