Северна Корея заяви в сряда, че ще експулсира американски войник, преминал в страната през тежко въоръжената граница между Кореите през юли, предава "Асошиейтед Прес".

Официалната корейска централна новинарска агенция на Северна Корея съобщи, че властите са приключили разпита на редник Травис Кинг. В него се казва, че той е признал, че е влязъл нелегално в Севера, защото е таил "лоши чувства срещу нечовешко малтретиране и расова дискриминация" в американската армия и е бил "разочарован от неравнопоставеното американско общество".

Проверката на автентичността на коментарите, приписвани на King, е невъзможна.

Агенцията не каза кога властите планират да експулсират Кинг или къде.

Кинг, който е служил в Южна Корея, избяга в Северна Корея по време на цивилна обиколка на гранично село на 18 юли, ставайки първият американец, за който е потвърдено, че е задържан в Северна Корея от близо пет години.

След седмици на мълчание Северна Корея потвърди през август, че е задържала Кинг и поставя под въпрос обстоятелствата около преминаването на границата му.

В интервю миналия месец за Асошиейтед прес, майката на Кинг, Клаудин Гейтс, каза, че синът й има "толкова много причини" да иска да се върне у дома.

"Просто не мога да го видя да иска просто да остане в Корея, когато има семейство в Америка. Той има толкова много причини да се прибере у дома", каза тя.

КНДР отваря граници за чужденци за първи път след  COVID-19

КНДР отваря граници за чужденци за първи път след COVID-19

Все още Пхенян не го оповестява официално