Членове на семейството на редник Травис Кинг казаха в сряда вечерта, че нямат причина да смятат, че войникът, който миналия месец премина през границата между Северна и Южна Корея в демилитаризираната зона, ще избяга от американската армия, предава "Си Ен Ен".

Джакеда Гейтс, сестрата на Кинг, каза в студиото на "Си Ен Ен", че семейството не е получило повече информация за местонахождението на брат й, но подчерта, че той "не е от типа, който просто изчезва".

"Така че, ето защо чувствам, че историята е по-дълбока от това", каза тя, добавяйки: "Не вярвам, не вярвам, че е просто е избягал."

Смята се, че Кинг - за когото американската армия каза, че е преминал в Северна Корея "умишлено и без разрешение", е първият американски войник, преминал в Северна Корея от 1982 г. насам.

Според наличната информация до този момент, Кинг е имал история на нападение, изправен е пред дисциплинарни действия за поведението си и е трябвало да се върне в САЩ ден преди инцидента.

Майрън Гейтс, чичото на Кинг, каза, че въпреки че семейството се е свързало с различни офиси на избрани служители, то не е чуло от администрацията на Байдън и желае Белият дом да направи повече.

"Искаме да дойдат в къщата ни, за да говорят с нас и да ни кажат нещо", каза той.

Семейството, каза той, се е свързало с членове на семейството на Ото Уормбиър, които са ги призовали да действат. Уормбиър е американски студент, който беше задържан в Северна Корея в продължение на 17 месеца след посещение през 2016 г. и почина по-малко от седмица след завръщането си в Съединените щати през 2017 г.

Джакеда Гейтс описа каква тежест е нанесло семейството й положението на брат й, като каза, че им е било трудно да спят, докато чакат актуализации и че отсъствието на Кинг е опустошило майка им.

"Това е наистина, наистина трудно за майка ми, знаете ли, това е нейното момченце", каза Гейтс.

Говорителят на Държавния департамент Мат Милър потвърди пред CNN по-рано в сряда, че Северна Корея са се свързали с командването на ООН през последните 48 часа относно Кинг, но каза, че "това не е обаждане по същество" и не се разглежда "като напредък".

Развитието идва, след като заместник-командващият на командването на ООН каза миналата седмица, че е "започнал разговор" със Северна Корея относно Кинг. Генерал Андрю Харисън каза по това време, че случаят с Кинг все още се разследва и той не може да предостави повече подробности за редника.

Семейството на Кинг се зарече в сряда вечерта да настоява за завръщането му.

"Ще продължим да се борим за теб и няма да спрем, докато не се прибереш у дома", каза Майрън Гейтс.

Северна Корея без ясна позиция за избягалия американец

Северна Корея без ясна позиция за избягалия американец

КНДР е отговорила на командването на ООН, но нямам съществен напредък