Властите в Северна Корея изстреляха в петък предполагаема междуконтинентална балистична ракета. 

 Южнокорейските военни, цитирани от "Йонхап", отбелязват, че ракетата е изстреляна в източна посока от Сунан близо до Пхенян. Агенцията не потвърждава мястото на приземяване.

"Този път изстрелването е значителна провокация и сериозен акт на заплаха, който подкопава мира и стабилността не само на Корейския полуостров, но и в международната общност, и представлява явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", се казва в текстово съобщение, изпратено до медиите.

Впоследствие Интерфакс, позовавайки се на местни медии, съобщи, че междуконтиненталнана балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, се е приземила в изключителната икономическа зона на Япония.

Изстрелването стана само ден, след като севернокорейският външен министър Чо Сон-хуи предупреди, че страната ѝ ще предприеме "по-ожесточени" военни действия, ако САЩ засилят ангажимента си за сигурност да използват пълния набор от военни способности.

Изявлението на Чое породи опасения, че Северът прехвърля отговорността за нарастването на напрежението в региона върху САЩ и техните съюзници, което е знак, че се насочва към по-голяма провокация, като например ядрен опит.

Лидерът Ким Чен Ун вдигна напрежението до най-високото ниво от години, като през последните седмици изстреля огромен залп от ракети, включително първия изстрел през морска граница с Южна Корея, създадена след Корейската война. Тя е изстреляла повече от 60 балистични ракети тази година - рекорд, който е в разрез с резолюциите на ООН, забраняващи тестовете.

Ким намира пространство за засилване на провокациите и провеждане на военни действия срещу САЩ и техните съюзници, докато администрацията на Байдън се фокусира върху войната на Русия в Украйна. Русия и Китай, двама дългогодишни партньори на Северна Корея, имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН и не са показали намерение да накажат Ким с допълнителни санкции.

САЩ: КНДР продължава да дестабилизира региона

САЩ: КНДР продължава да дестабилизира региона

След последния ракетен тест

Северна Корея настръхва от десетилетия на съвместни военни учения, наричайки ги прелюдия към инвазия. САЩ, Япония и Южна Корея предупредиха, че режимът на Ким изглежда е готов да увеличи напрежението още повече с първия си тест на ядрена бомба от около пет години.

Тестът може да бъде използван за напредък в преследването на Ким за миниатюрни ядрени бойни глави, които той може да монтира на ракети, за да удари Южна Корея и Япония - съюзниците на САЩ, които са домакини на по-голямата част от американските войски в Азия.

Припомняме, че по-рано САЩ критикува последните ракетни изпитания на Пхенян, че продължават да дестабилизират региона. 

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег към източните си води в четвъртък, часове след като Северът заплаши да даде "по-ожесточен" военен отговор на САЩ, които засилват ангажимента си за сигурност към своите съюзници Южна Корея и Япония.

Северна Корея изстреля ракета след заплаха за "по-ожесточен" военен отговор

Северна Корея изстреля ракета след заплаха за "по-ожесточен" военен отговор

Това е първото изстрелване от осем дни