Северна Корея ще счита всяка намеса в нейните сателитни операции за обявяване на война, съобщава "Ройтерс".

Страната предупреди, че ще мобилизира своите сили за възпиране на война при неизбежна атака срещу нейните стратегически активи.

Пхенян ще отговори на всяка намеса на Съединените щати в космоса, като елиминира жизнеспособността на шпионските им сателити, посочи говорителят на Министерството на отбраната на Северна Корея.

"В случай, че САЩ се опитат да нарушат легитимната територия на суверенна държава, като незаконно и несправедливо използват като оръжие най-новите технологии, КНДР ще обмисли предприемането на ответни мерки за самозащита, за да подкопае или унищожи жизнеспособността на шпионските сателити на САЩ", предупреди той.

Ким Чен-ун: Шпионският ни сателит е за самозащита срещу световния империализъм

Ким Чен-ун: Шпионският ни сателит е за самозащита срещу световния империализъм

Пхенян показа мускули

Kа 21 ноември Северна Корея съобщи, че успешно е изстреляла първия си военен шпионски сателит, като излъчи кадри на военни съоръжения в континенталната част на САЩ, Япония и американската територия Гуам.

На въпрос дали Вашингтон има способността да прекъсне разузнавателните операции на севернокорейския сателит, говорител на Космическото командване на САЩ заяви, че Вашингтон може да попречи на космическите възможности на противника, като използва различни средства.

Впоследствие държавните медии на Северна Корея излъчиха коментар на севернокорейски анализатор по международни отношения, който твърди, че "Съединените щати, най-големият притежател на сателити в света", трябва да се изправят пред Съвета за сигурност на ООН, ако изстрелването на сателити се счита за престъпление".

Южна Корея: Русия помогна на КНДР да изстреля шпионски сателит

Южна Корея: Русия помогна на КНДР да изстреля шпионски сателит

Това твърди разузнавателната агенция на Сеул

"В случай че се случи неочакван сблъсък в региона на Североизточна Азия около Корейския полуостров, САЩ, които непрекъснато оказват натиск върху пространството за сигурност на КНДР чрез ескалация на военна заплаха и изнудване, ще бъдат държани изцяло отговорни за катастрофалната ситуация", подчерта той. Анализаторът обвини Съединените щати и за съвместните военни учения с Япония и Южна Корея, както и за показването на своите ядрени самолетоносачи.

В четвъртък Съединените щати наложиха на Северна Корея нови санкции след изстрелването на сателита.

Вчера Южна Корея включи в черен списък 11 севернокорейци за участие в разработването на сателити и балистични ракети в страната, като им забрани извършването на финансови транзакции.