Северна Корея осъди в неделя решението на Съединените щати за налагането на вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и "Хамас", съобщава KCNA.

Ким Сон-кионг, заместник-министър на външните работи на Северна Корея за международните организации, обвини Вашингтон в злоупотреба с правото си на вето, наричайки страната "препъникамък" за международния мир и стабилност.

"Не мога да не съжалявам за факта, че единодушното желание на международната общност за мир и стабилност в Близкия изток на ранна дата беше безмилостно потъпкано отново", каза Ким в изявление на английски език.

ООН разглежда резолюция за прекратяване на огъня в ивицата Газа
Обновена

ООН разглежда резолюция за прекратяване на огъня в ивицата Газа

САЩ няма да подкрепят подобна резолюция на Съвета за сигурност

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН гласува резолюцията в петък, но тя не успя да бъде приета поради ветото на САЩ, една от петте държави с право на вето в 15-членния съвет.

САЩ обвиниха "Хамас" за отказа да спази споразумението за освобождаване на млади жени заложници и неуспеха на ООН да осъди атаките на групировката срещу Израел за решението си да наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа.

Робърт Ууд, заместник-посланик на САЩ в ООН, каза пред Съвета, че прекратяването на огъня ще "посади семената за следващата война".

Турският президент Реджеп Ердоган призова Съветът за сигурност на ООН да бъде реформиран. Той също отправи критики към САЩ заради наложеното вето при гласуването на резолюцията. Ердоган бе категоричен, че отхвърлянето на резолюцията само и единствено заради ветото на САЩ е несправедливо.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за хуманитарните паузи в Газа

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за хуманитарните паузи в Газа

Призив към "Хамас" да освободи всички заложници