Израелските депутати одобриха във вторник нов законопроект, който цели да ограничи правомощията на Върховния съд да издава решения, неблагоприятни за правителството, съобщи Кнесетът. Това решение е в резултат на инициативата на премиера Бенямин Нетаняху, след като обяви че ще продължи със съдебната реформа, предава "Ройтерс".

Законопроектът беше подкрепен от парламентарната конституционна комисия по право и правосъдие, която е доминирана от националистическо-религиозната управляваща коалиция на Нетаняху. Според законопроекта, "разумността" ще бъде определена като стандарт за съдебен контрол.

Гласуването в комисията вече предизвика спад във валутния курс, като шекелът отслабна с 0,3% спрямо долара. Законопроектът трябва да премине през още три четения в парламента, преди да бъде приет като закон.

Усилията на правителството да промени законодателството в съдебната система станаха явни след възвръщането на Нетаняху на власт в края на декември миналата година. Тези промени вече предизвикаха безпрецедентни протести, пораждащи загриженост за демократичното здраве на Израел и икономиката на страната.

В понеделник хиляди антиправителствени протестиращи се събраха на израелското летище Бен Гурион, където имаше сблъсъци с полицията. Те се опитваха да блокират достъпа до терминала, засягайки възможността за извършване на полети в и извън страната.

Нетаняху опита да облекчи напрежението през март, като спря законодателството и започна компромисни преговори с опозицията. Въпреки това, тези преговори не доведоха до постигане на съгласие, и сега той стреми да представи по-скромна версия на предложените реформи. Опозицията твърди, че тези промени представляват заплаха за демокрацията.

Нетаняху защитава реформите, описвайки ги като възстановяване на баланса между различните клонове на правителството и коригиране на предполагаемото съдебно прекомерие. Критиците му, обаче, виждат тези стъпки като опит на Нетаняху да ограничи независим независимостта на съда, въпреки че той отрича своето участие в дългогодишния съдебен процес за корупция.

Нетаняху се отказа от най-спорните моменти в съдебната реформа

Нетаняху се отказа от най-спорните моменти в съдебната реформа

Той отново отхвърли оръжейни доставки за Украйна