Израелски демонстранти блокираха за кратко достъпа до голямо пристанище в Хайфа в понеделник преди планиран масов протест на главното летище на страната, предава "Ройтерс". Това се случва на фона на продължаващата вече половин година криза около съдебната реформа на правителството на Бенямин Нетаняху.

Нетаняху потуши някои от протестите по време на компромисните преговори с опозицията, но те се оказаха безплодни. Сега той преследва законодателен пакет, който според него е намалена версия на основната реформа, която преди това хвърли Израел в политически смут и навреди на икономиката на страната.

Въпреки че религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху разполага с парламентарно мнозинство, критици на власта организират повече протести в опит да спрат промените, които смятат за заплаха за независимостта на съда.

Десетки демонстранти, някои от които държаха израелски знамена, а други биеха барабани, блокираха портата на северното пристанище Хайфа за 1,5 часа. Говорител на пристанището каза, че са спрели влизането на около 100 камиона и са забавили товаренето на стока.

Лидерите на протеста призоваха за подобно блокиране на летище Бен Гурион, главната международна врата на Израел, следобед.

Израелската полицията обеща да поддържа работа на Бен Гурион и маршрутите за достъп до него.

Една листовка, разпространена онлайн, призоваваше демонстрантите да дойдат до Бен Гурион с куфари и паспорти, предполагайки, че планират да се представят за пътници, за да заобиколят полицейските кордони.

Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, които той отрича, защити своите съдебни реформи като възстановяване на баланса между различните клонове на правителството и коригиране на това, което той и неговите коалиционни съюзници смятат за прекомерни действия от страна на съдилищата.

Вашингтон призова Нетаняху да търси широк консенсус, вместо бързо да прокарва едностранни промени, според които може да подкопае израелската демокрация.

Израелската армия започна антитерористична операция на Западния бряг

Израелската армия започна антитерористична операция на Западния бряг

Има убити и ранени палестинци