Израелските въоръжени сили започнаха мащабна антитерористична операция в град Дженин на Западния бряг, съобщиха местни медии в ранните часове на понеделник.

Според израелските военни целта на операцията е "да се сложи край на ролята на Дженин като убежище за терористи", като се добавя, че "тя ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо".

Междувременно палестинските медии съобщиха за смъртта на най-малко петима души и за няколко ранени при израелските атаки.

Израелски дронове извършиха удари срещу цели в окупирания Западен бряг рано в понеделник, докато 2000 войници бяха разположени в района предава "Асошиейтед прес". Това нахлуване наподобява на широкомащабни военни операции, извършени по време на второто палестинско въстание преди две десетилетия. 

Военните останаха в бежанския лагер Дженин, извършвайки най-голямата операция в района през последната година. Това се случва в момент, когато вътрешният натиск за твърд отговор на поредица от атаки срещу израелски заселници нараства. Включително стрелбата миналата седмица, която отне живота на четирима души.

Израелските военни използват бронирани булдозери, за да се придвижат по тесните улици на лагера, причиниявайки разруха и щети по имущество. Електричеството е прекъснато в някои части на лагера. Официалната палестинска информационна агенция Wafa съобщи, че израелските военни са блокирали пътища в лагера и са разположиха снайперисти по покривите на превзети къщи.

Операцията е започнала с въздушен удар в ранните часове на понеделник срещу сграда, използвана от екстремисти за планиране на атаки. Целта на операцията е унищожаване и конфискуване на оръжие, заяви подполковник Ричард Хехт, говорител на израелската армия.

"Не планираме да се задържим", каза той. "Действаме срещу конкретни цели."

В рамките на операцията, израелските военни се сблъскаха със силно въоръжени палестински бойци в лагера Дженин. 

Палестинските жители на лагера се намират във висока степен на напрежение и страх. Мнозина останаха затворени в своите домове. Отчетени са и случаи на граждани, които са евакуирани от зоната на бойните действия.

Палестинските власти и международната общност изразиха сериозна загриженост относно последиците от операцията и насилието в региона. Те призоваха за прекратяване на огъня и решаване на конфликта чрез мирни преговори.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че поне петима палестинци са били убити и 13 ранени рано в понеделник, трима от които в критично състояние. Хехт каза, че се смята, че седем бойци са мъртви.

В отделен инцидент 21-годишен палестинец беше убит от израелски огън близо до град Рамала на Западния бряг, съобщиха от министерството.

"Нашият палестински народ няма да коленичи, няма да се предаде, няма да вдигне бялото знаме и ще остане непоколебим на земята си пред лицето на тази брутална агресия", каза в изявление Набил Абу Рудейне, говорител на палестинския президент .

Лагерът Дженин и съседен град със същото име се превърнаха в гореща точка, след като израелско-палестинското насилие ескалира през пролетта на 2022 г. Дженин отдавна е бастион за въоръжена борба срещу Израел и беше основна точка на триене в последното палестинско въстание.

Израел твърди, че нападенията имат за цел да отвърнат на бойците. Палестинците казват, че такова насилие е неизбежно при липсата на какъвто и да е политически процес с Израел и засиленото строителство на селища на Западния бряг и насилието от екстремистки заселници. Те виждат засилващото се израелско военно присъствие в района като закрепване на 56-годишната безсрочна окупация на територията от Израел.

OOН призова Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг

OOН призова Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг

Изявлението беше подкрепено както от Съединените щати, така и от Русия в рядък момент на единство.